Belföld

Íme, a kormány hét főbűne

24.hu
24.hu

2012. 12. 20. 15:16

A kormány "hét főbűnét" vette számba Gyurcsány Ferenc a 2012-es évet értékelve csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke azt mondta: a kereszténység legnagyobb ünnepe felé közeledve “talán nem profán a példázat”, ha a kormány tevékenységét hét főbűnben foglalja össze.

A felsorolást azzal kezdte, hogy a kabinet 2012-ben recesszióba döntötte a gazdaságot. Közölte, bár egyedi lépések sokaságával sikerült 3 százalék alá szorítani a hiányt, “ennek pokoli ára van”. A magyar gazdaság – a régióban egyedüliként – zsugorodik, a beruházások pedig soha nem látott mélységbe zuhantak – mondta, hozzátéve: csökkennek a reáljövedelmek, csökken a fogyasztás, és az EU-n belül Magyarországon a legnagyobb az inflációs ráta.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a kormány szétzilálta az oktatást, a világnézetileg semleges oktatás alkotmányos elvét sértve bevezették a kötelező hit- és erkölcstant, tönkretették a szakképzést, a felsőoktatásban pedig teljes a fejetlenség. Amit az elmúlt napokban a diákok, a tanárok és a szakszervezetek kezdeményeztek, az “először vetíti annak a lehetőségét előre, hogy Orbán rezsimje összecsuklik, és az oktatási rendszer kritikájaként kezdett demonstrációk lassan a politikai rendszere egészével való szembefordulássá fognak válni” – fogalmazott.

Két további főbűnnek nevezte, hogy a kabinet felszámolta a kulturális és művészeti szabadságot és megteremtette a négymillió koldus országát. Utóbbival kapcsolatban kitért arra, hogy munkaképességükben erősen korlátozott rokkantnyugdíjasokat “erőszakkal” próbálnak visszaterelni a munkaerőpiacra.

Eközben az egészségügy rendszere is a működésképtelenség határán billeg, soha ennyi orvos és ápoló nem hagyta el az országot – jelentette ki. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormány “feldúlta” a köztársaságot. Kiemelte, hogy az időtállónak ígért új alaptörvényt többször is módosították, korlátozták az Alkotmánybíróság jogköreit és bevezették a választási regisztrációt. Gyurcsány Ferenc közölte: a hatalmon lévők elárulták a demokratikus közepet, mert titkoltan, helyenként rejtve, de együttműködnek a hazai radikális jobboldallal.

Végül kijelentette, hogy a kormány “elszigetelte Magyarországot a világtól”, miközben “egészen botrányos események” is történtek 2012-ben, például az azeri baltás gyilkos kiadása. Miközben az uniós országok többsége az integráció kiszélesítésén dolgozik, a magyar miniszterelnök kevesebb Európát szeretne – hangoztatta a DK elnöke. Azt mondta: Magyarországot nem keresik az európai államfők, a világ nagy hatalmi centrumaiban pedig nem látják szívesen Orbán Viktort.

Gyurcsány Ferenc úgy összegzett, hogy bár a kormány tevékenysége tragikus, de ez “még nem a világ vége”. Közölte, van még remény arra, hogy 2014-re az ország többsége megérti: a jelenlegi kormány nem a közjót szolgálja, hanem a “kevesek olyan hatalmát, amely a többség kárára működne”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.