Belföld

Fogy a remény a fehér karácsonyra

havas táj (havas táj)
havas táj (havas táj)

Északkeleten 60 százalék az esély, hogy havas lesz a szenteste, máshol csak 10 százalék. Egyelőre köd miatt fehér a táj sokfelé, az elsőfokú figyelmeztetés holnap is érvényben lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat emlékeztet, hogy Budapest XVIII. kerületében,Pestszentlőrincen az elmúlt 20 évnek csak a negyedrészében, vagyis 25 százalékában volt néhány vagy több centiméter vastagságú hótakaró karácsony első napján. “Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket” – fogalmaztak.

A szakemberek szerint nagyon nagy bizonytalanságot jeleznek az időjárási modellek. A legfrissebb előrejelzés szerint többfelé lehet csapadék vasárnap, azonban a havazást a melegedés miatt havas eső, eső váltja fel. Csak az ország északkeleti harmadában, esetleg a főváros térségében havazhat még az esti órákban, de a Dunántúlon már eső lesz a jellemző. Este és hétfőre virradóra helyenként ónos eső is eshet.

December 24-én, hétfőn már csak keleten lehet kevés csapadék. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben 0 fok körül vagy kicsivel az alatt alakul a csúcshőmérséklet, ott nagyobb eséllyel marad meg szentestére a vasárnap lehulló hó. Azonban másutt olvadni fog, sőt délnyugaton plusz 5 fok felett is alakulhat a hőmérséklet.

Marad a köd

Csütörtök estétől több helyen képződhet sűrű köd, amely sokfelé pénteken is meghatározhatja az időjárást.

Tartósan, 6 óránál tovább is megmaradhat a köd, és a látástávolság is pár száz méter körül várható: Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyében, valamint a főváros területén.

Hajnaltól nyugat felől ismét növekszik, a Dunántúlon napközben meg is vastagszik a felhőzet, de északkeleten alapvetően napos idő ígérkezik. Estefelé az Alpokalján hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5, északon, északkeleten -6, -9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2, +2 fok között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik