Belföld

Bajnait megvédték az emberei

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

A Dataplex-ügynek - minden, ezt sejtető "szóbűvészkedés" ellenére - nincs úgynevezett Bajnai-szála - közölte a Haza és Haladás Alapítvány a Magyar Nemzet csütörtöki cikkére reagálva. A lap azt írta: a Bajnai Gordon és Kóka János nevével fémjelzett Dataplex-ügyben újabb embert hallgattak ki gyanúsítottként az adónyomozók.

Az alapítvány közleményében felidézte: 2010 nyarán, már a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lezárta vizsgálatát, és a Dataplexet érintően megállapította, hogy nem keletkezett adóhiány a vizsgált tranzakciók miatt. 2012 őszén a hivatalos szervek bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást és a gyanúsításokat az akkor már több éve mesterségesen életben tartott ügyben.

A Magyar Nemzetnek Sárközi Andrea, a NAV bűnügyi szóvivője azt mondta: háromra emelkedett a Dataplex-ügy gyanúsítottjainak a száma. Az újabb gyanúsított kilétét azonban a szóvivő nem fedte fel, mondván, az sértené a nyomozás érdekeit. A három gyanúsított közül eddig mindössze egynek a nevét ismerhette meg a nyilvánosság: E. Gáborét, aki ellen idén januárban indult eljárás – olvasható a lapban.

Az ügyben 2007-ben kezdett nyomozni a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával. 2010-ben a Fővárosi Főügyészség átadta a NAV-nak az ügyet, és a gyanút adócsalásra módosította.

Idén szeptemberben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hűtlen kezelés miatt tett feljelentést az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik