Belföld

Új bölcsődék

400-zal nőtt a bölcsődei helyek száma az idén és még kétszer ennyivel nőhet a következő két évben –hangzott el az új pilisi bölcsőde átadásán.

A 11 ezer lakosú Pilis 251 millió forintos támogatást kapott új, több mint 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsődéjéhez az Új Széchenyi Terv keretében, az önkormányzat 126 millió forintot vállalt a költségekből.

Az új pilisi bölcsőde átadásával az idén létrehozott férőhelyek száma meghaladja a 400-at, 2014-re pedig 3000-re bővül – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Pest megyei településen szerdán.

Az Emmi államtitkára emlékeztetett rá: tavaly szeptemberben indult az a 8,5 milliárd forintos, öt régiót érintő bölcsődefejlesztési pályázat, amelynek révén várhatóan 30-35 új intézmény épülhet meg 820 új férőhellyel.

Hozzátette: ezen belül 2,1 milliárd forintra Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye pályázhat, ahol 100 százalékos támogatást biztosítanak, tekintettel az észak-magyarországi régió nehéz helyzetére. Az ottani fejlesztések jelentőségére utalva az államtitkár Salgótarján példáját említette, ahol a szocialista városvezetés bezárta a bölcsődét, de a város most új bölcsődéjéhez 350 millió forintra pályázhat.

A bölcsődeprogrammal kapcsolatban Soltész Miklós rámutatott: 2010-ben 671 bölcsőde működött az országban, 2011-ben már 691, ez év végére 745-re emelkedik ez a szám, és a további fejlesztésekkel együtt 2010 és 2014 között 3000 új férőhely jön létre.

Szabó Márton polgármester (Fidesz) Pilis számára jelentős előrelépésként értékelte a 40-48 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde megvalósulását, mivel a városban 300-400 ilyen korú gyerek él.       A városvezető a jövő évtől működő intézményt bemutatva elmondta: az épület tervezésekor a kicsik speciális igényei szerinti legmodernebb megoldásokkal éltek, a padlófűtés mellett különleges mennyezetvilágítást alkalmaztak, de a szellőztetést és az árnyékolást is egyedien alakították ki. A négy csoport befogadására alkalmas, 800 négyzetméteres épülethez 200 négyzetméter udvar is tartozik.  Az új bölcsőde 10-15 új munkahelyet is biztosít – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik