Belföld

“Nem vagyunk üresfejű gyerekek”-diáktüntetés Szegeden

Egyetemisták, középiskolások, szülők, diákok egyaránt tüntettek Szegeden, a Megyeháza előtt a a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen.

Az eddigi felsőoktatási törvénytervezet elleni szegedi tüntetés sorozat a mai napon érte el eddigi legnagyobb csúcspontját. A Rákóczi téren, a Megyeháza előtt középiskolások, egyetemisták, oktatók, szülők együtt tüntettek az államilag támogatott férőhelyek újabb csökkentését célzó kormánylépés ellen.

Fél ötre gyűlt össze a közel ezer fős tömeg. Az egyetemi könyvtártól transzparensekkel, kereplőkkel, jelmondatokat üvöltve sétáltak át a Csongrád Megyei Önkormányzat épületéig.


Egyetemisták, diákok, tanárok vonulása
(kommentár nélkül)

Érkezésükkor rögtön botrány tört ki. Egy kisebb csoport Jobbikos zászlót lobogtatva kívánt hozzájuk csatlakozni. A „nácik haza” kiáltásra hamar szétszéledtek. Később a szervezők felszólítottak mindenkit, hogy pártjelvények használata nélkül vegyen részt a tüntetésen, mert ők politikailag semlegesek. Demokratikus jogaikat gyakorolják azzal, hogy kiállnak az érdekeik mellett.

Fotó: Bozsó Krisztián

A beszédek egy része reflektált az elmúlt napok történéseire. Darvasi Áron, a Diákellenállás a Felsőoktatásért képviselője a balatonalmádi listázást emelte ki. „Bűncselekményt követ el az, aki olyan különleges személyi adatot, mint a politikai véleményt jogosulatlanul kezel, vagyis listázza a tanulókat.”

Károlyi Lóránt, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója Orbán Viktor pénteki Ötkertes megbeszélésére tért ki. „Diák vagyok, mégsem kaptam meghívót semmilyen megbeszélésre. Szerencsére hamar kiderült, hogy akikben csak bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kelt a mostani bonyolult rendszer, azok a Fidelitas tagjai. De mondja meg tisztelt Miniszterelnök úr; hogy lehet úgy foci meccset nyerni, ha csak a saját csapatunk játszik?”

Károlyi Lóránt, a DEF tagja
Fotó: Bozsó Krisztián

A tegnapi HÖOk-os tárgyalás sikertelenségére Kis János, a DEF képviselője utalt. Szerinte a kormány játszik a szavakkal és nem nyújt megoldást. „Arról hallottunk, hogy keretszám helyett minimum pont lesz. Ez most miért jobb? A röghöz kötés marad, a kivont pénzeket kompenzálják, csak fogalmuk sincs, hogy miből”–kiáltotta Kis János a pódium előtti tapsviharban.

„Nem vesszük tudomásul, hogy üresfejű, aranyos gyerekeknek titulálnak bennünket, akiknek a véleménye nem számít”–mondta válaszul Molnár H. Boglárka mindazoknak, akik korábban fiatalságukat emelték ki megszólalásaikban.

Fotó: Bozsó Krisztián

Arra a kérdésre, hogy az ünnepek közeledte megszakítsa a tiltakozásukat, Reményfi Dániel a Diákellenállás a Felsőoktatásért alapítója fejtette ki álláspontját.

„A Minsizterelnök úr azt hiszi, hogy a mézeskalács és a bejgli illata kiűzi a fejünkből az aggodalmat a jövőnk elvesztése miatt? Mert akkor üzenném, hogy a jövőnket nem vehetik el.”.

A felszólalásokat követően a szervezők bekiáltották: foglaljuk el a BTK-t. Így egy körülbelül 500 főnyire csökkent tüntetőcsoport gyalogolt át a bölcsészkar épületéhez az autóúton, rendőri biztosítással. A bejáratnál Csernus Sándor a Bölcsészkar dékánja várta a tüntetőket, és szimbolikusan beengedte őket az épületbe.

“Elfoglalják” a BTK-t
Fotó: Bozsó Krisztián

Fél héttől a Miérthallgatók fóruma kezdődött el, ahol a cél egy újabb kormányhoz címzett nyilatkozat megfogalmazása volt. 60 fő a teremben virrasztott reggelig. Végül megállapodtak, hogy a szervezetek és csoportok a korábban megfogalmazott követeléseiket változatlan formában fenntartják.

Beszédek a Rákóczi téren:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik