Belföld

Közgyűlés: utoljára még veszekedtek egy jót a képviselők

Éles vitákból nem volt hiány a Városházán szerdán, ahol idei évi utolsó ülését tartotta a közgyűlés. A 3 órás tárgyalás margójára egy elfogadott széksértés paragrafus és díjemelések is felírhatók.

Néhány perces csúszással indult szerdán a képviselők találkozója, ahol a Nemzetiségek Napja alkalmából elsőként elismeréseket adott át Borkai Zsolt. Győr Nemzetiségekért-díját a Brunszvik Teréz Óvoda nevelőtestülete, Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója és az Arménia Népe Egyesület vehette át. A kellemes percek után megkezdődött a hivatalos közgyűlés, mely parázs vitáktól nem volt mentes.

Az első napirendi pont a Győr és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszerrel foglalkozott. Jelenleg ugyanis 13 partnertelepülés nem hajlandó hozzájárulni a működési költségekhez. A téma kapcsán Hegyi Zoltán szólalt fel, aki elmondta, hogy bírósági úton próbálják behajtani az elmaradt költségeket, a felszólításnak köszönhetően pedig már néhány önkormányzat jelezte is fizetési szándékát. Itt került szóba ugyanakkor az is, hogy drasztikusan nőtt az illegális szemétlerakás, melyet Vörös Gyula (Jobbik) elrettentő pénzbüntetéssel és közmunkával orvosolna.

Kun András, aki az est folyamán többször is hangot adott véleményének, kifejtette, szerinte nem szabad a zárt ülésen elfogadott döntéseket titkosítani, és kérte, hogy a jövőben négy perc helyett, 8 percben fejthessék ki a képviselők véleményüket a közgyűléseken.

Néhány perccel később az ugyancsak többször felszólaló Neupor Zsolt, a DK képviselője már a széksértés intézményét feszegette. Az SzMSz módosításait végül 19 igennel elfogadta a testület, vagyis a jövőben – idézve a törvényt – az a képviselő, aki a tanácskozás méltóságát sérti, vagy egy másik testületi tagot sértő kifejezéssel illet, az a képviselői havi bruttó tiszteletdíj 10 százalékával egyező bírsággal sújtható.

A közgyűlést kisebb szünetek megszakították, de a közel 3 órás egyeztetés során néhány díjemelésről is döntés született. Így például a jövőben a közterületen folytatott szórólapozás díjkötelessé vált, egy új törvény értelmében a kéményseprői szolgáltatások ára is növekszik, de 4-5 százalékkal drágábbak lesznek a temetkezési helyek megváltásának és hosszabbításának tarifái is.

A 2013-as költségvetés tárgyalásakor elhangzott, hogy a város jövő évi költségvetését várhatóan februárban fogadhatják el a képviselők. A koncepcióra a nagy többség rábólintott.

És nem is lenne igazi a közgyűlés némi adás-vétel nélkül. Szerdán kiderült, hogy a Győr-Szol Zrt.-hez kerülnek a Városi Sportigazgatóság egykori ingatlanjai, így az adyvárosi sportcentrum, a bácsai sportlőtérbázis és a Magvassy-park is.

A közgyűlés vége még tartogatott egy izgalmas témát, mégpedig a Győri Projekt Kft. kérdését. Kalmár Ákos ugyanis üzletrész megvásárlására és az ügyvezetői poszt pályázati kiírására tett javaslatot. Neupor Zsolt hangsúlyozta, szerinte ennek a cégnek lesz feladata, a nemrégiben megnyert ifjúsági olimpia előkészítése. Sági Géza azonban úgy fogalmazott, a társaság alapításakor az Audival szerettek volna elnyerni egy közös projektet, de ezt az elképzelést visszavonta a négykarikás márka.

2012 utolsó, vitában gazdag közgyűlése, 20 óra előtt néhány perccel ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik