Belföld

Itt Kellesz: Önkéntes Pont nyílt Iszkaszentgyörgyön

Onkentes-Pont-Iszkaszentgyorgyon(1)(960x640).jpg (iroda, önkéntesség, )
Onkentes-Pont-Iszkaszentgyorgyon(1)(960x640).jpg (iroda, önkéntesség, )

Uniós pályázat sefítségével szeretnék az önkéntességet elterjeszteni a Móri-árokban.

A Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány és konzorciumi partnere az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Környezetvédő Egyesület 15,7 millió forint támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program.

Az „Önkéntesekkel az egészségtudatos életmódért a Móri-árokban” program célja, hogy egy Iszkaszentgyörgyön felállított Önkéntes Pont koordinációjában az érintett 10 településen lehetőleg minden utcában legyen egy olyan önkéntes, aki képes a helyi egészségfejlesztési feladatok ellátására. Közreműködésükkel célzott szűrővizsgálatokat szerveznek, segítő tanácsadásuk során az érintettek tudatos életmódra nevelését, betegségeik korai felismerését, majd a megfelelő intézményekhez irányítását célozzák meg. Az önkéntesek segítségével egészségkampányok alkalmával, közösségi rendezvényeken szeretné a helyi lakosságot felhívni a téma fontosságára. A közvetlen célcsoport az Iszkaszentgyörgyön, Igaron, Csókakőn, Fehérvárcsurgón, Mohán, Söréden, Magyaralmáson, Kincsesbányán, Bodajkon és Sárkeresztesen élő 18 év feletti, hátrányos helyzetű munkavállalók.

A program elindítására azért van szükség, mert kevés anyagi forrás áll rendelkezésre az egészségügyben a preventív és egészségtudatos nevelés elterjesztésére. Emellett a közigazgatási átszervezés miatt a lakosság úgy érzi, egyre inkább magára marad, sok a bizonytalanság, ezért egymás segítése, a településeken élő lakosság összefogása felértékelődik. Itt válik fontossá az önkéntesség megismertetése és elterjesztése. Ezt a feladatot az „Önkéntesekkel az egészségtudatos életmódért a Móri- árokban” elnevezésű projekt látja el, amely 2012. november 1-jén indult útjára. A megvalósítási időszak 2013. október 30-ig tart, de a fő cél az, hogy addigra egy olyan önkéntes hálózat jöjjön létre a Móri- árokban, amely önállóan is megállja a helyét.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere elmondta: „Valóban szükség van az Önkéntes Pontra, szükség van arra, hogy a település jó hírét vigye a falu határain túlra is, és felrázza a Móri- árok tíz települését a Csipkerózsika- álomból az önkéntesség által.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik