Belföld

Folytatódik a huzavona a Klubrádió körül

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán visszavonta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését. A rádió vezetői háborognak, amiért csak 4 napot kaptak a határozat megtámadására.

“A mai jogtechnikai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit. A médiatanács továbbra is biztosítja, hogy a Klubrádió a frekvenciadíj mintegy feléért sugározza adását, miként korábbi döntéseivel a rádió debreceni és kecskeméti frekvenciadíját is jelentősen – évi 8,5 millióról 4,1 millió forintra, illetve 11 millióról 3 millió forintra – csökkentette.

A közlemény szerint az összetett és régóta húzódó jogi szituációban  ellentmondásos bírósági állásfoglalások születtek, és a frekvencia hasznosítása bizonytalanná vált. A médiatanács emiatt az ügyészséghez fordult.
A szóvivői iroda tudatta: a méditanács azután hozta meg döntését, hogy az ügyészség egyértelmű iránymutatással jelezte, a frekvencia sorsának jogállami rendezése érdekében nincs akadálya az egy évvel korábban meghozott határozat visszavonásának.

“A médiatanács döntésével szemben – az új médiatörvénynek köszönhetően – jogorvoslat kérhető, amelyről a közigazgatási bíróság soron kívüli eljárásban hoz döntést” – olvasható a közleményben. Az új médiatörvény teszi lehetővé azt is, hogy azok a rádiók, amelyeknek végleg lejárt a sugárzási joga, tovább működhessenek mindaddig, amíg az általuk használt frekvenciára kiírt pályázat jogállami keretek között le nem zárul. Ezt a jogi lehetőséget alkalmazva a médiatanács majdnem egy tucat alkalommal hosszabbította meg a Klubrádió 60 napos frekvenciaengedélyét, utoljára december 3-án – közölte a szóvivői iroda.

“A Médiatanács továbbra is mindent megtesz a Budapest 95,3 MHz frekvencia körül kialakult helyzet egyértelmű, körültekintő, megnyugtató megoldása és mielőbbi lezárása érdekében. Így a hallgatók és a médiapiac érdekeinek figyelembe vételével továbbra is garantálja a frekvenciát használó rádió számára a műsorsugárzáshoz szükséges feltételeket” – írta a hatóság.

A rádió vezérigazgtója szerint kevés az idő a fellebbezésre. Arató András elmondta: a hatóság szerda délután fél ötkor kézbesítette határozatát a Klubrádiónak, amelyben az szerepel, hogy a hatóság ismét kizárta a 95,3 MHz-es frekvencia összes pályázóját, és a folyamatot eredménytelennek nyilvánította.
A vezérigazgató hozzátette, mivel a határozat ellen csak 15 napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál, annak elmulasztásával a jog elvész, a rádiónak valójában négy munkanapja van a fellebbezés megtételére.
“A médiatanács gyakorlata, hogy az ilyen határozatokat karácsony előtt kézbesíti” – fogalmazott Arató András.

A Klubrádió engedélye a 95,3 MHz-es budapesti frekvenciára tavaly februárban járt le, azóta működik ideiglenes engedélyekkel.  Az NMHH Médiatanácsa tavaly nyáron pályáztatta meg a hullámhosszt, 2011 decemberében pedig az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám a Klubrádió a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból. Azóta több bírósági döntés született az ügyben, amelyeket a hatóság ellentmondásosnak ítélt, és megállapította, hogy azok alapján nem tudja jogszerűen lezárni az ügyet, ezért az ügyészséghez fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik