Belföld

Orbán: “…a darázsnak repülnie kell”

nyugdijas(960x640)(5).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(960x640)(5).jpg (nyugdíjas, idős nő, )

A miniszterelnök állítja, jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak.

Orbán Viktor az elmúlt két és fél év átszervezései után jövőre növekvő gazdasági teljesítményre számít, mint fogalmazott, 2013-ban „a darázsnak repülnie kell”.

A rezsidíjakról

A kormányfő az Idősügyi Tanács ülésén tájékoztatta a tanács tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, jelezve egyúttal, a cél az, hogy a víz és a kommunálishulladék-elszállítás díja is reális szintre csökkenjen.

A nyugdíjról

A tanácskozáson Soltész Miklós szociális államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg.

Egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak – jelentetet ki a miniszterelnök. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük – ismertette Orbán.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai – a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik