Belföld

Befedték az átszakadt iszaptározót Kolontárnál

24.hu
24.hu

2012. 12. 18. 14:07

Befejezte az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedését a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.

A Veszprémi Bányakapitányság vezetője, Káldi Zoltán elmondta: a vörösiszap-katasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt érintett részt a timföldgyár nem fedte le. Közlése szerint erről a tanácsvezető bíróval a terület bejárását követően állapodtak meg.

Jelenleg a kiporzás veszélye nem áll fenn, azonban ha mégis ez történik, a bányakapitányság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi, és arról a bíróságot tájékoztatja – hangsúlyozta.

A Mal a vörösiszap-katasztrófa után új technológiára tért át, a kazettában tárolt anyagot az eddigi vízborítás helyett az előírások szerint földdel kell befedni. A porszennyezés végleges megakadályozását szolgáló lefedési munkálatok az ötven hektáros IX-es tározón az előírt határidőre már korábban befejeződtek.

Idén tavasszal a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be többször Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát. A település külterületén a zöldhatóság automata mérőállomása akkor extrém magas szállópor-koncentrációt (PM 10) mutatott. A Veszprémi Bányakapitányság május végén a kiszabható legmagasabb, egymillió forintos eljárási bírsággal sújtotta a Mal Zrt.-t, és üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte a céget.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.