Belföld

Zuhanórepülésben a forint

Jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el a forint hétfőn.

Az euró árfolyama a déli órákra 287 forint fölé emelkedett a kora reggeli 283 forintos jegyzésekről. A legmagasabb eurójegyzés 287,83 forint volt, a legalacsonyabb pedig 283,71 forint még kora reggel. Az eurót 287 forint felett utoljára szeptember 7-én jegyezték.

A forint gyengülését Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője több negatív tényező egybeesésének tulajdonítja. Egyrészt a JP Morgan által kiadott technikai elemzés 299 forint feletti euróárfolyam kialakulását vetítette előre rövid távon, ami elindította az év végére egyébként is esedékes pozíciórendezést a piacon. Másrészt az elmúlt hónapokban elmaradt a jegybanki kamatvágások negatív árfolyamhatása, ami most “egyszerre szabadult a piacra”.
Mindemellett ismét találgatások kaptak szárnyra az új jegybankelnök személyével kapcsolatban, miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy rádiónyilatkozatában a kormány és a jegybank együttműködését megkönnyítő szövetségről beszélt.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően “a forintárfolyam kilépett a 280-285-ös komfortzónából” és várhatóan az év végéig nem is tér oda vissza – mondta Ruzsonyi Ákos az MTI-nek. A dollár a kora reggeli 216 forint körüli szintről a déli órákra 219 közelébe, a svájci frank 235-ről 238 közelébe, a japán jen pedig 2,5670 forint körüli jegyzésekről 2,6100 forint közelébe erősödött.

A térségbeli devizák árfolyama alig változott, a lengyel zloty reggel óta 0,23 százalékkal, a cseh korona pedig 0,02 százalékkal gyengült, a román lej pedig 0,02 százalékkal erősödött az euróval szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik