Belföld

Lakossági fórum a télről

A rendezvényen a téli közúti közlekedés veszélyeire, az ünnepi időszakkal összefüggő tűzesetek és a szén-monoxid-mérgezés megelőzésére, továbbá a hideg időből adódó megbetegedések, sérülések elkerülésére hívta fel együttesen a figyelmet a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint az autóklub. A rendezvényen az Árpád Szakképző Iskola több osztálya is részt vett.

A lakossági fórumot Magosi Lajos tű. alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, aki a téli rendkívüli időjárással összefüggő felkészülés és védekezés kapcsán a feladatok végrehajtásában résztvevő szervezetek szoros együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, ha a lakosság bajba kerül, a védekezésben és mentésben részt vevő szervezetek összehangolt feladatellátásával biztosított a hatékony beavatkozás, a gyors segítség. Tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A békés, biztonságos ünnep, a karácsonyfatüzek megelőzése kapcsán Farkas-Bozsik Gábor tű. százados, a katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályának munkatársa kötetlen beszélgetés keretében tájékoztatta a résztvevőket a veszélyforrásokról. Példaként említette, hogy az adventi koszorúkat, az ünnepi asztal díszítésére használt gyertyát minden esetben stabil, nem éghető anyagú alapra helyezzük, hogy ne tudjon feldőlni. A környezetéből távolítsunk el minden tárgyat, textíliát (függönyt), nehogy az lángra kapjon, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A karácsonyfákon soha ne gyújtsunk csillagszórót és gyertyát, mert a fenyő nagyon könnyen lángra kap. A díszítésre használt égősort ne a piacon, hanem műszaki áruházban vásároljuk meg, és ellenőrizzük rajta a minőségbiztosítás védjegyeit.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének részéről Béres Imre a téli időjárás okozta megbetegedésekre, egészségkárosodásokra, veszélyekre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy fagypont alatti időben, illetve szélben rendkívül fontos a végtagok védelme. A kesztyű és a sapka hiánya korosztálytól függetlenül fagyási sérülésekhez vezethet. Különösen érvényes ez -10°C hőmérséklet, illetve az alatti idő esetén, ilyenkor a kisgyermekek sétáltatása sem javasolt.

Pápai Imre, az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei vezető mentőtisztje a szén-monoxid-mérgezés veszélyeit ismertette. Mint mondta, ez az alattomos gáz színtelen, szagtalan és megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság jellemző. Később izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál. Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, és minden esetben hívjunk orvosi segítséget.

A téli rendkívüli időjárással kapcsolatban a rendőrség feladatait Kollár Levente r. alezredes ismertette. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt védelmi főreferense hangsúlyozta, hogy havazás, illetve jegesedés esetén kizárólag csak jó műszaki állapotú, a téli közlekedésre felkészített járművel induljanak útnak. Jelentős havazás és hófúvás esetén javasolt az utazásokat későbbre halasztani. Fontos, hogy indulás előtt a gépkocsikon felhalmozódott havat ne csak a szélvédőről távolítsuk el, hanem a teljes járműről, különös tekintettel a fényvisszaverőkre. Az autók tetején maradt hótakaró közlekedés közben előre csúszhat, és baleset forrása lehet.

A lakossági fórum zárásaként a téli közlekedési veszélyekre a Magyar Autóklub részéről Jurasits Zoltán hívta fel a figyelmet, aki előadásában hasznos tanácsokat adott a jelenlévőknek a biztonságos gépjárművezetés érdekében.

A rendezvényen az előadó szervezetek képviselői mindannyian felhívták a figyelmet arra, ha télen a szabadban magatehetetlen embert látunk, akkor feltétlen hívjunk segítséget, semmi esetre se hagyjuk magára, mert a hidegben kihűlhet, amely halálhoz vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik