Belföld

Íme Győr szennyese! Térképen a bűncselekmények!

A rendőrség nemrég közzétett bűnügyi térképén Győrről is tájékozódhatunk. Utcáról utcára követhető, hogy hol és miféle bűneset történt. Titkol valamit a szomszédja? Most megtudhatja!

Pénteken már beszámoltunk arról, hogy a rendőrség egy interaktív információs felületet hozott létre, melyen az egész országban, utcákra lebontva követhetők a rablások, gyilkosságok, autófeltörések és egyéb kriminológiai esetek.

Megvizsgáltuk, hogyan működik a rendszer és megnéztük a győri utcákat, köztereket, vajon miféle gaztettek történnek szűk környezetünkben? Tekintse meg ön is, hiszen ki tudja? Lehet, hogy épp a szomszédjának van rejtegetnivalója!

A bűnügyi térképen kétféleképpen láthatók az adatok. Az egyik, úgynevezett ponttérképes verzió, amelyen egészen utca szintű lebontásban nézhetők meg az egyes bűncselekménytípusok. Ezen pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresési feltételeknek megfelelő bűncselekmény történt. A másik térképen pedig színskála segítségével nézhető meg az adott megye, vagy járás bűnügyi fertőzöttsége. A rendszer nem a befejezett eljárásokat, hanem az elrendelt nyomozásokat mutatja meg. Az adatok harminc napos késleltetéssel jelennek meg.

A képre kattintva megjelenik a térkép, baloldalt a Településkeresőbe gépeljük be a látni kívánt község vagy város nevét, majd kattintsunk a nagyító ikonjára. A fenti csúszka segítségével tovább nagyíthatjuk a térképet, így utcáról utcára vizsgálódhatunk. A jobb oldalon kipipálhatjuk, hogy mely bűnesetek jelenljenek meg. A különböző kategóriákat más-más ikonok felbukkanása jelenti a térképen.

Megyék szerint is megvizsgálhatjuk a bűnözést. A településkereső alatt válasszuk ki a „Fertőzöttség” menüpontot, s máris elénk tárul egész Magyarország. Oldalt összesítésre és a bűncselekmények típusára is lebontható a fertőzöttség. Érdemes végigmenni az összes lehetőségen, hiszen meglehetősen eltérő adatok jönnek ki. Míg Győr-Moson-Sopron megye a „lakásbetörések” kategóriában remek mutatókkal büszkélkedhet, addig például „rongálások” szempontjából jócskán fertőzött.

Az összesítő adatok szerint Budapesten, Somogyban és Jász megyében történt a legtöbb bűncselekmény egy hónappal ezelőtt. Személy elleni erőszak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a leggyakoribb, autófeltörések viszont Közép-Magyarországon voltak a legnagyobb számban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik