Belföld

Fiatalok jövőképe – fekete lufik az égben

fekete lufik (fekete lufik)
fekete lufik (fekete lufik)

A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai a felsőoktatást érintő tervek ellen tiltakoztak. Szegeden is az utcára mentek a hallgatók.

A tanulók olyan fekete léggömböket eregettek, amelyekre előzőleg ráírták, hol akartak továbbtanulni, milyen terveik szállnak el – tudatta a Hallgatói Hálózat.

Előzőleg a szegedi Tömörkény István Gimnázium mintegy háromszáz diákja tiltakozott. A diákok azért az utcán demonstráltak, mert a szegedi iskolák vezetőit összefogó igazgatói tanács nem engedélyezte, hogy az intézményeken belül ülősztrájkot vagy tiltakozó megmozdulást szervezzenek.


Fotó: MTI / Kallos Bea

Hétfőre és keddre több gimnáziumban is tüntetéseket szerveztek, a szegedi egyetemisták pedig videóban üzentek a kormányfőnek.

Az elmúlt 15 évben nem a minőségi, hanem a mennyiségi szemlélet uralkodott a felsőoktatásban, ami hiba volt – mondta a Magyar Rektori Konferencia elnöke a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat műsorában, amit a Magyar Nemzet idéz.

Mezey Barna szerint a hétvégén bejelentett kormányzati tervekről csak a részletek ismeretében lehet véleményt formálni. Azt mindenesetre „részlegesen elfogadhatónak tartja”, hogy az ingyenes képzésért cserébe magyarországi munkavállalást várna el az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik