Belföld

Egyeztetés a téli biztonságról

A téli időjárásból adódó rendkívüli helyzetek hatékony megelőzése érdekében összehangolt intézkedésekre van szükség. A felkészülési és védekezési tevékenységet a résztvevő közigazgatási szervek és önkéntes szervezetek bevonásával a katasztrófavédelem koordinálja, míg rendkívüli helyzetben a kormánymegbízott azonnali intézkedésre jogosult. Az összehangolt feladatokról egyeztetett dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Magosi Lajos katasztrófavédelmi igazgató, a bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese.

2012. január 1-jétől megújult a védelmi igazgatási rendszer, amelynek részeként az igazgatási és védelmi feladatok végrehajtása, irányítása a területi államigazgatás koordinációjáért felelős kormánymegbízottakhoz került. Rendkívüli helyzetekben a kormánymegbízott azonnali intézkedésekre jogosult. Hasonló jogkörrel rendelkeznek majd 2013. január 1-jétől a járási hivatalok vezetői. A téli időjárásból adódó felkészülési és védekezési feladatok összefogásával tovább erősödött a védelmi igazgatási rendszer. Fejér megye lakossága a rendkívüli időjárási körülmények között is számíthat az állami szervek segítségnyújtására. A legfontosabb cél a lakosság élet-és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdasági és a kritikusinfrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme. Tájákoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

A felkészülés részeként a téli rendkívüli időjárási helyzetek felszámolásában érintett szervek és szervezetek felmérték, milyen eszközök állnak rendelkezésre a védekezéshez. December elején a havazás és a hideg idő miatt már több alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit árokba csúszott járművekhez. A téli szolgálat megerősítésére, valamint a rendkívüli helyzetek során elengedhetetlen gyors reagálás érdekében a katasztrófavédelem további három terepjárót helyezett készenlétbe a megyében, amelyek a közútkezelővel, a mentőszolgálattal és a rendőrséggel szükség esetén mentőosztagként vesznek majd részt a védekezésben.

Az összehangolt feladatellátás másik lényeges célja, hogy a téli időszakban senki ne maradjon egyedül, különösen a nehéz helyzetben élők, és az idős, egyedülálló emberek ne kerüljenek veszélybe. A legrászorultabb településeken élőknek a Belügyminisztérium idén is támogatást nyújt tűzifa vásárlásához egymilliárd forint értékben. A programban országosan összesen 1625 önkormányzat vesz részt. A szociálisan rászorult emberek köréről a helyi önkormányzat dönt.

A hajléktalanokat ellátó melegedőhelyek teljes kapacitással működnek, a fagypont alatti éjszakákon minden férőhely foglalt Fejér megyében. Emellett figyelőszolgálatok is működnek azok biztonsága és egészségének megóvása érdekében, akik az éjszakákat télen is a szabadban töltik.

Az eredményes megelőzés érdekében ugyanakkor fontos, hogy az állampolgárok is felelősséget vállaljanak saját biztonságukért. A felkészülési időszakban a katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján tájékozódhatnak a megelőzési lehetőségekről, valamint a meteorológiai előrejelzésekről, a várható csapadékról és hőmérsékletről, hogy tudatosan tervezhessenek előre. Katasztrófaveszély vagy veszélyhelyzet esetén közérdekű közleményekben, a helyi rádiókban és internetes újságok oldalain tájékoztatja a lakosságot a katasztrófavédelem, így a legfrissebb információk szinte azonnal eljutnak az állampolgárokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik