Belföld

Székesfehérvár lesz januártól a múzeum és a könyvtár fenntartója

Azátadás-átvételről szóló megállapodásokat szombaton írták alá a Városházán.

Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője és dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán írták alá a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár tulajdonosváltás miatti átadás-átvételére vonatkozó dokumentumokat. Székesfehérvár Önkormányzata lesz januártól a két intézmény fenntartója, amelyek a képviselőtestület döntése értelmébenSzent István Király Múzeum és Vörösmarty Mihály Könyvtár néven működnek tovább.

Dorkota Lajos kormánymegbízott az aláíráskor kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt került a múzeum és a könyvtár a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központhoz, amely a „jó gazda gondosságával” működtette mindkét szervezetet. „Biztos vagyok abban, hogy jó kézbe kerülnek az intézmények, hiszen ismerjük a város gondosságát. A Polgármesteri Hivatal és az Intézményfenntartó Központ dolgozói is nagyon sokat dolgoztak az átadás-átvétellel. Nagyon jól együtt tudtunk működni, hiszen a járások kialakításakor is jó kapcsolat volt a város és a kormányhivatal között. Januártól egy új jó időszak kezdődik a múzeum és a könyvtár életében, de biztos vagyok abban, hogy a város is jó gazdája lesz az intézményeknek.”

Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője elmondta, hogy a múzeumot és a könyvtárat is rendezett gazdasági háttérrel adják át Székesfehérvár Önkormányzatának. Egyik intézménynek sincsen kiemelkedő tartozása és fegyelmezett munkavégzés folyik mindegyik helyen. A múzeum 19 kiállító- és kutatóhelye közül 9 kerül Székesfehérvárhoz, a többi kistelepülési kiállítóhely pedig a területileg illetékes önkormányzatokhoz kerül. A múzeumban összesen 82-en, a könyvtárban pedig 48-an dolgoznak. Őket mindannyiukat átveszi a város Önkormányzata.   Az átadás-átvételkor dr. Cser Palkovics András polgármester arról beszélt, mennyire szimbolikus, hogy a Szent István Emlékév kezdete előtt zajlik az átadás. Mint mondta, a könyvtár vonatkozásában logikátlan volt, hogy két könyvtári hálózat is működik a városban.

A múzeum esetében pedig nagyon régi vágya teljesül azzal Fehérvárnak, hogy saját múzeummal rendelkezik majd. Köszönetet mondott a korábbi fenntartónak, hogy a jó gazda gondosságával működtette az intézményeket. Kiemelte azt is, hogy az intézmények és a Polgármesteri Hivatal munkatársai nagyon sokat dolgoztak azért, hogy aláírhatták az átadás-átvételről szóló dokumentumokat. Úgy veszi át a város az intézményeket, hogy az állami költségvetés biztosítja a fenntartásra a forrásokat és ha kell, akkor ezt a a város saját forrásból kiegészíti.

A múzeumnak mintegy 200, a könyvtárnak pedig mintegy 150 milliós lesz az éves költségvetése. Az intézményekben dolgozó munkatársakkal kapcsolatban kiemelte, hogy minden alkalmazottat átvesz az Önkormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik