Belföld

Kelemen Csaba elmaradt előadásai

24.hu
24.hu

2012. 12. 16. 15:46

Az egri Agria Nyári Játékokon sorba maradtak el előadások, mert nem keltek el a jegyek. A cég első embereSzegedi Szabadtéri Játékok új várományosa, Kelemen Csaba.

Több szakmai csoport és az ellenzéki városatyák tiltakozása ellenére csütörtökön véglegessé vált a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltása – írja a Magyarnarancs.hu. Bátyai Edina menesztéséről már december elsején – a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselőinek támogatásával – határozott a szegedi közgyűlés. Akkor azonban Botka László polgármester nem írta alá a döntést, ezért csütörtökön újra tárgyalták az ügyet.

A zárt ülésről kivonultak az ellenzéki képviselők, a leváltásról a tizennégy Fidesz-KDNP-s és az egy jobbikos városatya döntött. (A jogszabályok szerint, ha a polgármester vétója után a közgyűlés újra ugyanazt a döntést hozza, akkor az automatikusan érvényes lesz.)

A közgyűlési határozat előtt kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok nyílt levélben próbálták jobb belátásra bírni a szegedi jobboldali képviselőket. A figyelemfelhívás során azt a kérdést is felvetették, hogy a városatyák vajon ismerik-e, hallottak-e valaha Kelemen Csabáról és az általa szervezett Agria Nyári Játékokról, ahol szerintük “szórakoztató hakni-színházak” lépnek fel minden évben.

Bár a szakemberek fent említett levele nem neki szólt, Kelemen Csaba, az Agria Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán mégis válaszolt. Közleményében hiteltelennek nevezte az egri kulturális fesztivált kritizálók véleményét, mivel szerinte ők nem is látták az előadásokat. „Szegeden 4 bemutató volt, Egerben 17. Szegeden 12 előadás volt, Egerben 37. Szeged nem szervezett tájelőadást, az Agria Játékok 7 tájelőadást tartott” – ismertette az ügyvezető, majd hozzátette: egy független közvélemény-kutató cég elemzése szerint “a nézettség országos szinten is jelentős volt, s a tetszési index az 1-től 5-ig tartó skálán 4,2“. Kelemen Csaba felhívta a levél aláíróinak figyelmét arra is, hogy a valós tények „elferdítése, rossz színben való feltüntetése a jó döntést nem szolgálja“.

A közvélemény-kutatás összegzése ugyan ott van az Agria Nyári Játékok internetes oldalán, de annak végeredménye csak kisebb jóindulattal nevezhető reprezentatívnak. A „tanulmányt” végző cég – amelynek honlapján nem szerepel, hogy közvélemény-kutatással is foglalkoznának – leírása szerint hat előadás közben kérdőíveztették a közönséget, 211 néző válaszolt a kérdésekre.

Nem tudjuk, milyen időszakra gondol Kelemen Csaba, amikor azt mondja, 17 bemutató volt Egerben, de azt tudjuk, hogy az idén bőven maradtak el előadások.  Érdeklődés híján elmaradt a július 11-i Portugál, a július 28-i A Fejedelem, és az augusztus 15-i Mizantróp.

A Zrínyi 1556 egyik júliusi előadása előtt olyannyira nem fogytak a jegyek, hogy a Magyarok Világszövetségének egri szervezete körlevélben kérte szimpatizánsait, üljenek már be a darabra. „Kelemen Csaba “segélykiáltását” szeretném továbbítani: ezen a héten, pénteken, este 9 (21.00) órakor kezdődő Zrínyi 1566 c. előadásra nagyon kevés jegy kelt el. (…) Legyen úgy telt ház, hogy mindannyian ismerjük egymást. A szereposztás is csábító.” – írják a „Mentsük meg Zrínyit”-címmel terjesztett e-mailben. A Zrínyi 1556-ban egyébként az a Sasvári Sándor játszotta a főszerepet, akit Kelemen – ha ő lehetne a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetője – művészeti vezetőként maga mellé venne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.