Belföld

Leválthatják az MMA elnökét

Fekete-Gyorgy(1)(960x640).jpg (Fekete György)
Fekete-Gyorgy(1)(960x640).jpg (Fekete György)

A Magyar Művészeti Akadémia szombati közgyűlésén nézhet szembe először Fekete György elnök a nemrég lépéseit levélben bíráló kilenc prominens MMA-taggal.

A Magyar Művészeti Akadémia kilenc prominens tagja a hét elején Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének írt levélben fejezte ki aggályait az elnök megnyilvánulásaival és döntéseivel kapcsolatban – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az aláírók között van Deim Pál, Bukta Imre és Orosz István képzőművészek, Novák Ferenc koreográfus, iletve Fehér László, a MMA-ból való kilépését bejelentő festőművész is.A több Kossuth- és Széchenyi-díjas alkotó és művészettörténész által jegyzett levél írói ezeket róják fel Fekete György elnöknek:

„Olyan kérdésekben fogalmazol meg markáns véleményt a nyilvánosság előtt, melyekben az akadémia tagsága nem alakított ki egységes vagy többségi álláspontot. Úgy gondoljuk, a jövőben lehetőséget kellene erre teremteni az akadémia szervezetén belül, kiküszöbölendő a tagság és a közvélemény megosztását az MMA-val kapcsolatban.”

Bruttó 150 ezer

Az alaptörvénybe is bekerült, Makovecz Imre által alapított Magyar Művészeti Akadémia a Vigadó mellett nemrég megkapta a Műcsarnok tulajdonjogát. Gulyás Gábor igazgató lemondása után azonban Fekete György MMA-elnök és az Emmi nyilatkozata szerint jövő évtől a kezelési jog is az akadémia kezébe kerül – írja a Litera. Ezenfelül a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai havi bruttó 150 ezer forintos életjáradékban részesülnek, amely díj – a kormány ígéretei szerint – az évtized végéig eléri majd a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusi juttatásának mértékét (kb. 500 ezer forint). (Nem keverendő össze a MTA-n belül működő Széchenyi Művészeti Akadémia tagjainak honoráriumával, lévén ők nem részesülnek ilyenben.)


Fekete György. Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Mindezen túl az MMA részt kíván venni a nagy művészeti díjakról döntő kuratóriumok munkájában, és az Emmivel közösen áttekinti a magyar kultúra mecenatúrarendszerét (az NKA-tól kezdve más pénzforrások elosztásának rendszeréig).

A bejelentésre és a Fekete György nyilatkozataiban szereplő újabb tervekre több írószervezet petícióval és tiltakozó nyilatkozatokkal reagált.

A nagy nap

A Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésére – amely nyilvános – 2012. december 15-én szombaton, 10:15 órától kerül sor a Budapest V., Vörösmarty tér 1. sz. alatti Kristályházban (II. emelet).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik