Belföld

A Videoton vállalatcsoport a tavalyinál eredményesebb évet zárt

A tíz százalékos forgalomnövekedés mellett 110 milliárd forintos árbevétel várható az idén - mondta el Széles Gábor elnök-vezérigazgató a magyar tulajdonú cég pénteki évzáró ünnepségén.

Hangsúlyozta, hogy a világgazdasági környezet nem kedvezett az elektronikai iparnak, ennek ellenére a Videoton sikeres évet zár. Emlékeztetett arra, hogy több külföldi tulajdonú cég magyarországi leányvállalata (Elcoteq, Flextronics, Nokia) bezárt vagy jelentős elbocsátásokat hajtott végre. Eközben a Videoton 8000 fős létszáma megmaradt, sőt kétszázzal növelni is tudták.

Tájékoztatása szerint a cégcsoport forgalma dinamikusan nő, és remény van arra, hogy a növekedés üteme tartható lesz a következő években is. A Videoton saját tőkéje jelenleg 75 milliárd forint. Széles Gábor kiemelte: az autóipari cégeknek történő beszállítás a vállalatcsoport fő tevékenységévé vált. Az európai utakon “most futó autókban 16-18 darab Videoton gyártású alkatrész van”.

Sinkó Ottó vezérigazgató arról szólt, hogy a piaci kilátások borúsak, mert az Európai Unió ipari teljesítménye és az újautó-eladások száma csökken, ráadásul az Egyesült Államok esetében is költségvetési bizonytalanság tapasztalható. Ezzel szemben a Videoton kilátásai jók a piacon, mert Ázsia túlsúlya miatt a márkatulajdonos cégek elveszítették kontrolljukat egyebek között a gyártási költségek és a beszerzések felett. Mindez arra késztetheti őket a jövőben, hogy a cégközpontokhoz közelebb hozzák a gyártást, ami nekünk jó esély lehet – vélte. A működési környezetről elmondta, hogy a külső pénzpiacok megnyugodtak, a forint árfolyama pedig a hazai gazdaságpolitika függvénye. Úgy vélte, a stabilitás eléréséhez szükség lesz az IMF-hitelre.

Lakatos Péter vezérigazgató arról számolt be, hogy a tavalyi évben sok új üzletet kötöttek meg, amelyeket az idei évben megvalósítottak. 2013-ban két nagy feladat vár a Videotonra: egyrészt a meglévő üzleteket megtartani és továbbvinni, másrészt újakat keresni – tette hozzá. Elmondta: az idén futott fel a háztartási fogyasztásmérők, vagy a “világ legdrágább LED képernyőjének” gyártása, miközben jövőre már olyan nagy feladatok előtt állnak, mint a VT-Transman 10 milliárd forint feletti beruházása, amely a sikeres BKV-tendernek köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik