Belföld

Újraindult a Székesfehérvár és vidéke újság

Évtizedek után újra megjelenik a Székesfehérvár és Vidéke társadalmi, közművelődési és szépirodalmi közlöny.

Egy családi lap újjáéledésének lehettek tanúi azok, akik először vették kezükbe a Székesfehérvár és Vidéke társadalmi, közművelődési és szépirodalmi közlönyt a megyeszékhelyen. Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013- as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelent meg.

A lapot Csitáry Kálmán alapította az 1800- as évek végén, a hozzá kapcsolódó nyomdát pedig már Csitáry Emil hozta létre. A mosatni lap főszerkesztőjének, Csitáry- Hock Tamásnak nagy álma vált valóra: „Régóta motoszkált a fejemben a lap újjáélesztése, aminek különleges hangsúlyt ad a 2013-as Emlékév. Szeretném, ha ez a lap végigkísérné ezt a jeles évet Székesfehérváron. A Székesfehérvár és vidéke a székesfehérvári embereknek szól, a székesfehérvári eseményekről, a hagyományokat eleveníti fel mind külsejében, mind belsejében. Nyugodt hangvételű lap a célunk, hosszabb lélegzetű írások, interjúk jelennek majd meg benne.”

A lap bemutatásán jelen volt dr. Cser- Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy „a város történelme és kultúrája iránt elkötelezett székesfehérvári emberek elindították ezt a lapot, amely a fehérváriaknak szól Fehérvárról.”

A lapot az Alba Civil Média Szociális Szövetkezet adja ki. Domokos Tamás, a felügyelő bizottság elnöke elmondta: „Sok társadalmi és civil szervezet van jelen a városban, a lakosok mégis keveset tudnak a munkájukról, ennek széleskörű megismertetését segítheti például ez a lap. Így vállalta fel a Szövetkezet az újság kiadását. A Székesfehérvár és vidéke társadalmi ügyeket, problémákat is be tud majd mutatni, és meg tudja szólítani a gondolkodni vágyó fehérváriakat, visszahozza a kávéházi beszélgetések hangulatát.”

Az 5.000 példányszámban előállított, térítésmentes lapot kávéházakban, könyvtárakban, iskolákban szeretnék terjeszteni. Az újság elolvasása esetleg egy jó beszélgetés alapját is adhatja egy- egy kávé mellett ülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik