Belföld

Szigorítaná a veszélyes anyagok szállításának szabályait az LMP

Javor-Benedek(960x640)(1).jpg (Jávor Benedek)
Javor-Benedek(960x640)(1).jpg (Jávor Benedek)

Az ellenzéki párt a polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslathoz nyújtott be módosítókat.

Jávor Benedek a Schiffer András frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, három indítványt nyújtanak be, mert véleményük szerint a mostani javaslatban szereplő szabályozások “puhák”, és így nem biztosítják az állampolgárok egészséges környezethez való jogait.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának vezetője szerint a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos területen a lehető legnagyobb elővigyázatossággal kell eljárni és semmiféle jogszabályi kiskaput nem lehet hagyni. Felhívta a figyelmet, hogy ezen a héten egy sugárzó anyagot szállító furgon és egy kénsavszállító kamion is balesetet szenvedett Magyarországon.

A részletekre áttérve Schiffer András azt mondta, javasolják, hogy a veszélyes áruk fuvarozása során az úgynevezett zálogjog ne csak a szállítójármű értékére, hanem az okozott kárra is terjedjen ki. Az LMP biztosítékot kérne arra, hogy egy esetleges baleset során fedezni tudják az emberi egészségben vagy a környezetben esett károkat.

A párt azt is javasolta, hogy a szerződésszegéssel, valamint a szerződésen kívül okozott károkért viselt felelősség terjedjen ki az előre nem látható károkra is – közölte a frakcióvezető. Elmondta, úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a károkozás során tekintetbe kelljen venni a jövő generációknak okozott károkat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik