Belföld

Ónos esős riasztás

A meteorológia előrejelzései szerint a hétvégén országszerte ónos eső várható. A szakemberek kérik, hogy az autósok ha tehetik, ne induljanak útnak!

A síkosság elleni védelem vagy megelőzés csak érvényesül az ónos esőnél, ha a csapadék eláll, hiszen a felszórt területet az eső lemossa.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ilyen időjárás esetén nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek, melynek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot, esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre.

A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni. Jelenleg a közút üzemmérnökségén 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon. Ugyan megkezdik a szórást, de az ónos eső megérkezése után jellemző, hogy keresztbe állt autók nehezítik az ország útjainak forgalmát, ezzel együtt a síkosság ellen dolgozó szórógépek munkáját is.

A Magyar Közút munkatársai kérik az útnak indulókat, hogy amennyire lehet halasszák el az utazást, de a szükség esetén is tájékozódjanak, mielőtt útra kelnek a www.kozut.hu oldalon az utak állapotáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik