korcsolya (korcsolyázás, )
Belföld

Jégőrség a Velencei-tavon: korcsolyázni tilos és büntetik!

Aki mégis megteszi, szabálysértést követ el, és vele szemben helyszíni bírság szabható ki. Ennek összege 5000 Ft-tól egészen 50 000 Ft-ig terjedhet.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vízi körzeti megbízottai rendszeres ellenőrzéseket hajtanak végre a Velencei-tavon, illetve annak környékén, tekintettel arra, hogy a tó még nincsen teljesen befagyva, így nem alkalmas arra, hogy annak jegén bárki tartózkodjon. Több helyen tiltó tábla is ki van téve a tóra. Így a Gárdonyi Rendőrkapitányság azt javasolja, hogy ameddig nincsen kijelölt korcsolyázásra alkalmas terület, addig senki ne menjen rá a befagyott vízre, mert az még nem érte el azt a megfelelő jégvastagságot, amin már kellő biztonsággal lehetne tartózkodni.

A meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásban enyhülés várható a hétvégére, így kizárt, hogy a napokban alkalmassá váljon arra a tó, hogy azon korcsolyázni, illetve csúszkálni lehessen. Amennyiben ebben változás áll be, és lesznek kijelölt korcsolyázásra alkalmas területek, arról a lakosságot tájékoztatni fogják- mondta a Fehérvár24-nek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A gárdonyi járőrök természetesen folyamatosan ellenőrzik a tavat, és amennyiben azt tapasztalják, hogy valaki a tiltó táblák, illetve a jogszabályi tiltás ellenére rámerészkedik a jégre, intézkedni fognak vele szemben. Az elsődleges szempont ezen esetben azonban az élet és a testi épség megóvása, és nem a szankcionálás.

Aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi az a 2012. évi II. törvény 202.§-a  alapján szabálysértést követ el, és vele szemben helyszíni bírság szabható ki. Ennek összege 5 000 Ft-tól egészen 50 000 Ft-ig terjedhet. A jogszabály azonban lehetőséget biztosít a jogalkalmazónak arra, hogy a szabálysértőt figyelmeztesse, de akár szabálysértési eljárást is kezdeményezhet vele szemben.

Amennyiben a rendőrök segítségre szorulóval találkoznak – aki alatt esetleg beszakadt a jég – azonnal intézkedni fognak a kimentésére. Mindenkit arra kér a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy senki ne menjen a befagyott Velencei-tóra!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.