Belföld

Bírák visszahelyezését kérik az államfőtől

7 munkaügyi pert nyert bíró újra kinevezéséért fordult Áder Jánoshoz a bírósági hivatal vezetője.

Az előzmény az, hogy az év elején megváltozott nyugdíjszabályok, a bírói korhatár 70-ről 62 évre csökkentése nyomán a 2900 tagú bírói karból 250 szolgálati viszonya szűnt meg.  A szabályozást az Alkotmánybíróság nyáron visszaható hatállyal megsemmisítette, ősszel a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság pedig megállapította, hogy a törvény uniós jogot sért, a diszkrimináció tilalmába ütközik.

Körülbelül 150 nyugdíjazott bíró eközben munkaügyi pert indított, amelyekben a bíróságok rendre kimondták, hogy jogellenes volt a jogviszony megszüntetése. Ezek közül hét bíró – köztük volt kúriai bíró – újrakinevezése ügyében fordult Áder János köztársasági elnökhöz Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Közben Darák főbíró arról beszélt az újonnan kinevezett bíráknak, hogy feladatuk embertársaik szolgálata és a jog által közvetített értékek felmutatása. A Kúria elnöke szakmai alázatra intette a 128 újdonsült bírót és 84 bírósági fogalmazót, és arra bíztatta őket, legyenek bátrak a problémák megfogalmazásával, felmutatásával, hiszen időnként mindenki szorulhat tanácsra, eligazításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik