Belföld

Jégpályává válik az ország

ónos eső (ónos eső)
ónos eső (ónos eső)

Különösen Borsod, Heves és Nógrád megyében célszerű pihentetni a kocsikat a fenyegető ónos eső miatt. A szakemberek szerint ez a legjobb védekezési mód.

Az előrejelzések szerint este a középső országrészben várható ónos eső, de akkor még nem olyan mértékű, hogy figyelmeztetést adtak volna ki. Szombatra viszont másodfokú a riasztás Borsod, Heves és Nógrád megyében – ott órákon át hullhat az utakat jégpályává tévő ónos eső.

Nagy mennyiségű eső miatt elsőfokú a riasztás az említetteken kívül Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Szolnok megyében.

A szakemberek szerint az ónos eső miatti riasztást komolyan kell venni, hiszen a folyamatos csapadék miatt a sózás sem igen segít, ráadásul a sószóróknak is a csúszós úton kellene haladniuk.

A Magyar Közút Zrt. közleményében azt írja: eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek.  Éppen ezért nyomatékosan kéri a társaság, hogy az érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak az autósok.

A közleményben kifejtik, hogy a közútkezelő gépei ónos eső esetén nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot, esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosságmentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

A közútkezelő azt kéri, hogy az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat az Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.  A társaság weboldalán naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik