Belföld

A Jobbik lett az év vesztese

Parlament címlap (parlament, országgyűlés)
Parlament címlap (parlament, országgyűlés)

Keveset változtak a politikai erőviszonyok az év elejéhez képest: a pártok akkori sorrendje maradt, támogatottságuk valamelyest módosult. A Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyre most jóval kevesebben szavaznának, mint év elején – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából.

A decemberi adatok szerint a Fidesz és az MSZP támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: előbbit a lakosság 19, utóbbit 16 százaléka nevezte meg leginkább kedvelt pártjaként. Érezhetően csökkent viszont a Jobbik tábora, amely ezúttal 6 százalékos: a pártnak utoljára csaknem két éve, 2011 januárjában volt ekkora a támogatottsága, azóta mindig jobban szerepelt. Az LMP tartotta az év elején mért 4 százalékot, a Demokratikus Koalíciónak (DK) a megszokottnál kisebb, 1 százalékos tábora volt.

A Fidesz még mindig biztosan vezet

A pártoktól távolságot tartók csoportja 51 százalékos, jóval alacsonyabb, mint 2012 elején, amikor 57 százaléknyian tartoztak ebbe a csoportba. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékon áll, az MSZP-t 32 százalék támogatja, a Jobbikot pedig 14 százalék. Az LMP támogatottsága ebben a körben 6 százalékos, a DK-é 2. Ha az Együtt 2014 választói mozgalom is szerepel a voksolásra szóba jöhető politikai szervezetek között, akkor a népesség 6 százalékának támogatására számíthat, a biztosan választóknak pedig a 10 százalékára – írták.


Fotó: Kummer János

Az év elejéhez képest keveset változtak a politikai erőviszonyok, a pártok akkori sorrendje maradt, támogatottságuk valamelyest módosult. A Fidesz is érzékelhetően erősödött az elmúlt egy évben, de a szocialistáknak is jelentősen, másfélszeresére sikerült bővíteniük a táborukat. A Jobbiknak ugyanakkor veszteségei voltak az idén: januárban 9, most 6 százalékot értek el. Az LMP táborának mérete az év elejivel azonos, a népesség 4 százalékát tudta magához vonzani. A DK januártól novemberig 2 százalékon állt, most viszont – megalakulása óta először – 1 százalékos a tábora.

Kik a tipikus szavazók?

A pártok szavazótáborai közül legkevésbé a Fidesz-szavazó tipikus az Ipsos szerint, ugyanis már régóta megfigyelhető, hogy iskolázottság és életkor szerinti beágyazottsága viszonylag egyenletes. A tipikus MSZP-szavazó sokkal inkább leírható, bár az egyes végzettségi rétegekben itt sem tapasztalhatók eltérések. Annál inkább befolyásoló hatása van az életkornak és a lakóhelynek: a szocialista párt hívei nagyobb eséllyel találhatók meg az 50 év felettiek és a fővárosiak körében.

A Jobbikot pártolók „arcéle nagyon karakteres” – fogalmaz a közvélemény-kutató. A férfiak, a húszas-harmincas korosztály tagjai, a közepes státuszúak, az észak-magyarországi és észak-alföldi régió lakói körében az átlagosnál magasabb a párt támogatottsága. Az LMP támogatói jellemezhetők a legkönnyebben: java részük nagyvárosi, kvalifikált, fiatal választópolgár. DK-szavazókkal a városokban és a nyugdíjas korúak körében lehet találkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik