Belföld

Csak a gyorsak szabadulhatnak az adósságtól

pénz (pénz)
pénz (pénz)

Hétfőig kell jelenteniük tartozásaikat az önkormányzatoknak. Ahonnan nem érkeznek be időben az adatok, ott nem rendezi az adósságot a kormány.

Tállai András belügyi államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy az önkormányzatoknak december 17-ig, hétfőig kell adatot szolgáltatniuk. Tehát nagyon kevés az idő, és a településeknek nagyon oda kell figyelniük, illetve a képviselő-testületeknek nagyon felelősségteljesen kell meghozniuk a döntésüket. Az adatokat elektronikus vagy postai úton kell továbbítani a kincstárnak. A Belügyminisztérium munkatársai közben járják az országot, több megyében tartanak konzultációt az érintett településeken, hogy felkészítsék a polgármestereket, önkormányzatokat.

„Nagyon nagy a tét, mert ha nem tudják határidőre teljesíteni az adatszolgáltatást, akkor akár ki is maradhatnak a konszolidációból” – figyelmeztetett Tállai András.

Az államtitkár szerint a mostani adósságrendezés történelmi jelentőségű az önkormányzatoknak, mert az eddig felgyűlt folyószámlahiteleket, felvett fejlesztési kölcsönöket az állam lényegében a két ünnep között teljes egészében eltünteti, kiváltva a településeket az adósságcsapdából. A pénzt az állam egy összegben utalja át a helységeknek, azok pedig azt továbbküldik a bankoknak. A települések így januárban tiszta lappal indulnak – tette hozzá a BM tisztségviselője.

Tállai szerint újabb adósság sem igen keletkezhet majd, hiszen a településeknek kisebb lesz a költségvetésük, és sokkal nehezebben tudnak majd kölcsönöket felvenni, hiszen ahhoz kormányzati engedély kell. Teljesen átalakul majd a finanszírozás is, a jövőben az önkormányzatok az államtól nem kapnak szabad forrásokat, csak feladathoz kötötten, például óvodai ellátásra, szociális célokra, kulturális támogatásokra vagy közös önkormányzati hivatalokra. Nagyon szigorúak lesznek a gazdálkodási feltételek is, aminek része, hogy az önkormányzati törvény értelmében jövőre nem lehet működési hiányt tervezni. Ez teljesen új szemléletet követel, érvényesülni fog az az elv, hogy csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – fogalmazta meg Tállai András.

Az államtitkár a 180 percben arról is beszélt, hogy a 2014-es helyhatósági választások után a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek kötelező képzésen kell részt venniük, hogy ne követhessenek el gazdálkodási hibákat. Aki ezen a tanfolyamon nem vesz részt, elveszti a mandátumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik