Belföld

Számok nélkül számol Budapest

tarlós istván (tarlós istván, )
tarlós istván (tarlós istván, )

Elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót a Fővárosi Közgyűlés szerdán, ez alapján készül majd Budapest 2013-as büdzséje.

A Tarlós István főpolgármester és pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor által jegyzett koncepció az önkormányzati törvényre hivatkozva jelzi: nem lehet költségvetést működési hiánnyal tervezni, emellett pedig az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a kötelezően előírt feladat- és hatáskörök ellátását.

A koncepció kitér arra is, hogy a normatív támogatást felváltja a feladatfinanszírozás, amelyet a közösségi közlekedésre vonatkozóan is érvényesíteni szeretnének.

A főváros a pénzügyi pozíciójának javulásával is számol az iparűzési adó alapjának számítása, a közműadó bevezetése és az adósságállomány kormányzati átvállalása miatt.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője „szösszenetnek” nevezte a kilencoldalas dokumentumot, s úgy vélte: a koncepció beismerő nyilatkozat arra vonatkozóan, hogy a városvezetésnek fogalma sincs, mi fog történni Budapesttel 2013-ban.

Tarlós István válaszában arról beszélt: az állami költségvetés keddi elfogadását megelőzően egyetlen önkormányzat sem tudhatta, milyen számokkal, sorokkal tervezzen.

Hanzély Ákos, az LMP frakcióvezető-helyettese is azt kifogásolta, hogy a koncepció az oldalszámokon kívül egyetlen számsort sem tartalmaz. Álláspontja szerint a dokumentum nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

A koncepciót a Fidesz–KDNP 18 igen, az MSZP és az LMP 12 nem szavazatával, a Jobbik 3 tartózkodó voksa mellett fogadták el.

Fémhulladékból milliók

A Szabadság híd és a Margit híd felújítása után megmaradt 1585 tonna vashulladék eladásáról is döntöttek. 102 millió forintért vásárolták meg, ezért volt szükség a közgyűlés jóváhagyására, ugyanis ez az 50 millió forintos értékhatár felett van.

Közműdíjemelés és járműbeszerzés

Átlagosan nettó 4,5 százalékkal emelkedik a kéményseprő-ipari szolgáltatások díja, 4,2 százalékkal drágulnak a kegyeleti közszolgáltatások, a szennyvízszippantás költsége azonban az ingatlantulajdonosok nagy részénél változatlan marad 2013. január 1-jével Budapesten, miután elfogadták mind a három díjra vonatkozó határozatot.

Szerdán döntöttek arról is, hogy mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot.

Megszavazták azt is, hogy a főváros biztosítsa a Budapesti Közlekedési Központ villamos- és trolibusz-beszerzési projektjének önrészét, azaz 288 millió forintot három év alatt. Ez kell ahhoz, hogy a 43 milliárd forint értékű járműbeszerzés megvalósuljon, mivel a projekt 99,33 százalékát az unió finanszírozza. Ebből 37 villamost és 24 trolibuszt szerez be a BKK.

Parkolás a kerületeknél

Megállapodhat Budapest öt fővárosi kerülettel (a VI., a VII., a VIII., a IX., és a XIII.) a parkolási feladatok átadás-átvételéről, miután a képviselők egyhangúlag megszavazták az erről szóló előterjesztést.

Az átadás oka, hogy az önkormányzati törvény 2013. január elseji hatállyal a kerületek feladatkörébe sorolta a parkolók üzemeltetését. A bevételeket a megállapodástervezet szövege szerint a többi parkolási bevételtől elkülönítetten szedik be és tartják nyilván, ez az összeg a Fővárosi Önkormányzatot illeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik