Belföld

Jeges jótanácsok és lakossági fórum a téli időjárás veszélyeiről

A biztonságos téli közlekedés és ünnepi készülődés kapcsán lakossági tájékoztató fórumot tart a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság december 15-én 10 órakor, szombaton a Civil Házban Székesfehérváron.

A rendezvényen a téli közúti közlekedés veszélyeire, valamint a fűtőberendezések használatával összefüggő tűzesetek, a „karácsonyfatüzek” és a szén-monoxid-mérgezés megelőzésére, továbbá a hideg időből adódó megbetegedések, sérülések elkerülésére szeretné együttesen felhívni a figyelmet a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

Többek között szó lesz arról, hogy a téli közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások. A veszélyes helyzetek elkerülésére és kivédésére kaphatunk hasznos információkat a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértőitől.

Ezenkívül “jeges jótanácsokat” is kaphatnak az érdeklődők. Mivel nem múlik el tél, úgy hogy ne értesüljünk olyan tragédiáról, amely a kellően még nem megvastagodott álló-és folyóvizek jégtakarójának beszakadása okozott. Mivel a mentésbe bevonható tűzoltó erők és eszközök helyszínre történő kiérkezése, amely a távolság miatt sokszor 15-20 percet is igénybe vehet jelentős – ezért a fórumon néhány követendő (megfontolandó) jó tanáccsal szeretnének segítséget nyújtani. Tudni kell például, hogy sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb min hómentes helyeken, továbbá, hogy a tó partjának közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik