Belföld

Sugárizotópot szállított a Ceglédnél vonattal ütköző kisteherautó

Veszélyes árunak minősülő izotópkapszulákat szállított egy kisméretű konténerben a Cegléd közelében kedd délelőtt vonattal ütköző kisteherautó.

A teherautó mintegy 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium-192 izotópkapszulát szállított. Az anyag azonosítása jelenleg is tart, mivel a konténeren a szállítmány megnevezéseként szelént tüntettek fel – tudatta az OKF.

A rendőrség és a Mávinform korábban közölte, hogy a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott egy autó Cegléd és Nyársapát között, és összeütközött a Szegedre tartó Napfény InterCity vonattal. Az autóban ketten súlyosan megsérültek, a vonaton senkinek nem esett baja, de a mozdony megrongálódott.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője elmondta, hogy a nagy erejű ütközés következtében a konténer rögzítése megsérült, és a kisteherautóról leszakadt. A legfrissebb mérési eredmények szerint nukleáris sugárzástól nem kell tartani, a konténerben elhelyezett kapszulák ugyanis nem törtek össze.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába délelőtt 11 óra után érkezett bejelentés a balesetről, melynek következtében a kisteherautó két utasa közül az egyiket súlyos életveszélyes, a másik utast súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A vonaton nem sérült meg senki – közölte Hajdu Márton.

A vasúti szerelvényen 132-en utaztak, mindannyian ottmaradtak a mentesítő járat érkezéséig. Az utasokat a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársai védőitallal és takarókkal látták el – tette hozzá a helyettes szóvivő.
Jelenleg is a helyszínen vannak a Pest-  és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a munkában részt vesz a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő is – közölte Hajdu Márton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik