Belföld

MSZP: vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat a kormány!

Mesterházy Attila a felsőoktatási keretszámok visszavonását követelte a kormányülés résztvevőitől, továbbá kijelentette, hogy kormányra kerülve a mostani kabinet más döntéseit is "első intézkedésükkel" vonják majd vissza.

Az MSZP elnöke keddi debreceni sajtótájékoztatóján kifejtette: a “röghöz kötés” eltörlése mellett minden, a megkövetelt pontszámot elért hallgatónak ingyenessé tennék az első tanévet, ezalatt időt hagyva nekik, hogy bizonyíthassanak.
A szocialisták véleménye szerint azoknak a tanulóknak sem szabadna teljes mértékű költségtérítést fizetniük, akik a második évben kikerülnek az állami finanszírozásból.

A hallgatói befizetések mértékét egy arányszám alapján állapítanák meg, amelyet a rektorokkal és a hallgatókkal egyeztetve a szociális helyzet, a tanulmányi eredmények és a demográfiai trendek figyelembevételével alakítanának ki – fejtette ki Mesterházy Attila az MTI kérdésére.

A politikus szerint a jelenlegi keretszámok “hadüzenetnek” tekinthetők a felsőoktatásba készülő fiataloknak és családjaiknak. “Nem történik más, minthogy radikálisan nő a már bevezetett tandíj és csak felgyorsul a fiatalok elvándorlása” – mondta, hozzáfűzve, hogy a következő években a pedagógusok létszámában is 15 százalékos csökkenéssel kell számolni, ha ebben a formában elfogadják a keretszámokat. Az elmúlt két évben 45 százalékos, 186 milliárd forintos forráskivonás történt a felsőoktatásból, ilyenre 1947 óta nem volt példa – hangoztatta a szocialista pártelnök.

Mesterházy Attila a versenyképes felsőoktatás megteremtésében modellértékűnek nevezte Debrecent, ahol az egyetem és a magas hozzáadott értékkel dolgozó helyi ipar együttműködése valósult meg. Szerinte a vidéki intézmények egymással és az ipari megrendelőkkel történő szorosabb együttműködése teheti versenyképesebbé a felsőoktatást.

Kathiné Juhász Ildikó, az MSZP megyei elnöke, illetve Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a leszakadó és hátrányos helyzetben lévő Hajdú-Bihar megyében és egész Kelet-Magyarországon a színvonalas oktatás lehet a szegénységbe születő fiatalok egyetlen felemelkedési esélye. Megítélésük szerint a csökkenő állami finanszírozás csak tovább rontja a térség mutatóit a fiatalok elvándorlása és munkanélkülisége terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik