Belföld

Elfogadták a pénzért kínált letelepedést

eurokotegek(210x140)(1).jpg (euró, )
eurokotegek(210x140)(1).jpg (euró, )

Megszavazták azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a legalább 250 ezer eurónyi, államkötvénybe fektetett értékpapírral rendelkező külföldieknek a letelepedést.

Létrehozták Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét. Az Országgyűlés parlament 256 igen szavazattal, 65 nem ellenében, 19 tartózkodással fogadta el kedden az erről szóló törvénymódosítást.

A fideszes Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián, valamint a KDNP-s Spaller Endre által jegyzett javaslat szerint tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli – vagyis unión kívüli – állampolgár, akinek magyarországi befektetései miatt beutazásához és itt-tartózkodásához nemzetgazdasági érdek fűződik.

Ilyen nemzetgazdasági érdek, ha a kérelmező igazolja, hogy ő vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság legalább 250 ezer euró értékben rendelkezik legalább öt évre szóló, határozott idejű értékpapírral.

Az így kiadott tartózkodási engedélyhez szintén meg kell felelni bizonyos feltételeknek, így például magyarországi szálláshely vagy lakóhely szükséges hozzá, az igénylő pedig nem veszélyeztetheti az ország köz- és nemzetbiztonságát, valamint közegészségügyi érdekeit.

Azok, akik legalább fél éve rendelkeznek az így kibocsátott tartózkodási engedéllyel, és letelepedésükhöz nemzetgazdasági érdek fűződik, letelepedési engedélyt kaphatnak. A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az egyik előterjesztő, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a módosítás szükségességét kínai üzletemberek vetették fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik