Belföld

Meggyújtották a második adventi gyertyát

A lelkünknek is van útja – mondta a székesfehérvári püspökség ünnepi gyertyagyújtásán Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, aki Spányi Antal megyés püspök nevében köszöntötte az Adventi udvarba betérőket.

Karácsonykor éjféltájban, Fiú Isten ember lett, mint kisgyermek született – hangzott el az ének a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsorában. Minden adventben megérint bennünket a királyokról, angyalokról, pásztorokról és természetesen a szent családról szóló betlehemi történet, különösen, ha gyermekek adják elő. A tatabányai gyerekek szerepük valódi átélésével, tisztán, szépen hangzó énekeikkel minden nézőt magukkal ragadtak.

Ugrits Tamás atya a gyermekek adventi műsorához kapcsolódóan hangsúlyozta: a Betlehemben történteket nem lehet meseként vagy legendaként kezelni. Valós történelmi személy, akit Isten elküldött hozzánk. A valós Isten valóban ember lett és azóta biztosan tudjuk, hogy van Megváltó és van megváltás. Majd hozzátette: a lelkünknek is van útja, amelyen megvalósulhat személyes találkozásunk Istennel. Karácsonyra készülődésünk második hetében, amikor közelít az Úr érkezése, gondoljuk végig, mi akadályoz meg bennünket abban, hogy igaz szeretetben éljünk, hogy találkozzunk a másikkal.

A zsúfolásig megtelt püspökségi udvarba sokan érkeztek Fehérváron kívülről is. Az ünnepség után a jótékonysági vásárban és a kézművesek sátrainál is elidőztek. A családosok sátrában játékokkal és házaspároknak szóló gondolatokkal várták a betérőket, hogy karácsonykor igazi ajándékot, az odafigyelés, a törődés, a szeretet ajándékát adhassák egymásnak.

Szépen gyűlt pénzadomány a Magyar Katolikus Karitász kezdeményezésére az Egymillió csillag a szegényekért akcióra, amelyen fűtőanyagot vásárolnak majd a rászorultaknak.  Még kapható Kubik Anna művésznő mesemondásával az Angyalka álma karácsonyi meselemez, a püspökség és Vörösmarty Színház közös kiadványa, amelynek összegéből szintén rászorultaknak gyűjtenek.

A családokat, kisgyermekeket több ajándékkal és meglepetéssel  váró, gyönyörűen feldíszített udvar  a Betlehemmel  és a Három Királyok útjával december 15. és 22. között minden nap várja a látogatókat. A következő ünnepi gyertyagyújtás december 15-én, 16 órakor kezdődik.

Ajánlott videó