Belföld

Huszonkét év óta először: a kormány 10 %-kal csökkenti a gáz- és villanyárakat

A döntés végleges, és minden háztartást, tehát a lakossági fogyasztókat egyformán érinteni fogja.

A Kormány döntött arról, hogy 2013. január elsejével a villany- és a gázárakat tíz százalékkal csökkenti, ezért felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy dolgozza ki ennek koncepcióját. A döntés végleges, és minden háztartást, tehát a lakossági fogyasztókat egyformán érinteni fogja. Vargha Tamás államtitkár adott tájékoztatást a kormánydöntésről, melynek köszönhetően százhatvanezer Fejér megyei és ezen belül negyvenötezer székesfehérvári családi otthonban csökkenni fog a gáz- és villamos áram ára.

Európa gazdasági válságban van, Magyarország sincs könnyű helyzetben, ezért a kormánynak az a kötelessége, hogy segítsen az embereknek, a magyar családoknak azzal, hogy csökkenti a megélhetés költségeit. Magyarországon egy átlagos magyar jövedelem húsz százaléka megy a lakás fenntartására, a létszükségletek biztosítására, most ez csökkent a kormánydöntéssel.

2002 és 2010 között mintegy 200 százalékkal növekedett a gáz és az elektromos áram ára. „A rendszerváltozás óta ez a kormány az első, amely nem növeli, hanem csökkenti a lakossági gáz és a villamosenergia árát. Döntésünk az árcsökkentésről több tízezer forintos megtakarítást jelenthet százhatvanezer Fejér megyei háztartásnak, azon belül negyvenötezer székesfehérvári családnak.” – fogalmazott Vargha Tamás államtitkár.

„A Kormány elkötelezett a lakossági terhek csökkentésében, és emellett az ország energiabiztonságának növelésében is. A szerdai kormányülés napirendjén szerepel az E.ON gáz–nagykereskedelmi üzletágának megvásárlása, de előkészítés alatt van a stratégiai gáztározók feletti kontroll növelése is” – összegezte a kormányzati cselekvési tervet Vargha Tamás. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a távfűtés már korábban hatósági áras lett, és a távfűtéssel rendelkező családoknak sem fog növekedni a díjuk, sőt a tervezett intézkedések eredménye itt is díjcsökkenés lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik