Belföld

Gyurcsányék Pokorni közbenjárását kérik

pokorni-zoltan(210x140)(1).jpg (pokorni zoltán, )
pokorni-zoltan(210x140)(1).jpg (pokorni zoltán, )

A parlamenti oktatási bizottságot vezető fideszes közbenjárását kéri a Demokratikus Koalíció (DK) a felsőoktatási keretszámok csökkentésének megakadályozásához.

Molnár Csaba alelnök azt mondta: arra kérik Pokorni Zoltánt, vesse latba befolyását a Fidesz vezetésében, tegyen meg mindent az államilag támogatott képzési helyek számának csökkentése ellen. A DK a kormánytól azt követeli, szüntesse meg az ösztöndíjas hallgatók röghöz kötését, és legalább ötvenezer diák tanulhasson állami finanszírozással.

A politikus elmondta: pártja továbbra is tandíjpárti, de a Gyurcsány-kormány által 2008-ban bevezetett tandíj és a jelenlegi tervek között „minőségi a különbség”. Példaként hozta, hogy az állam reálértéken akkor csaknem kétszer annyit költött felsőoktatásra, mint jövőre fog, a tandíj összege egységesen hatezer forint lett volna, míg most ennek többszörösébe is kerülhet egy-egy szemeszter, illetve hogy a fizetős és az ösztöndíjas képzést átjárhatóvá tették volna.

Molnár Csaba arról is beszélt, hogy ha valóban 10 500-ra csökken a 100 százalékban államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek száma, akkor az állam 2013-ban évtizedek óta a legkevesebb hallgató tanulását fogja támogatni. Szerinte ez sokakat elriaszt majd a továbbtanulástól, és az eddiginél is több fiatal megy majd külföldre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik