Belföld

Botka nem adja a nevét a cégvezetők prémiumához

A jobboldali többség szavazatával december elsején, visszamenőleg tűzték ki a városi cégvezetők idei prémiumfeladatait, ami Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint törvénysértő.

Az idei gazdasági évben csak három városi cégnél nőtt az árbevétel, a többinél csökkent. Öt gazdasági társaság is veszteséges évet zárhat. Ráadásul minden önkormányzati cégnél emelkedtek a reklám- és hirdetési, jogászi költségek, valamint a nem alaptevékenységhez tartozó szolgáltatások díjai.

Utólag írják ki a teljesítendő feltételeket

A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek vezetői az éves alapbérük vagy megbízási díjuk maximum 80 százalékát kaphatják meg prémiumként vagy jutalomként, ha teljesítik az objektív és egyedi célkitűzéseket, amelyeket a közgyűlés határoz meg számukra. A Fidesz-Jobbik által két éve kinevezett cégvezetők havi bruttó alapbére 319 ezer és 413 ezer forint között változik. Így – a kitűzött prémiumfeladatok mindegyikének teljesítése esetén – maximum 3 millió 60 ezer és 3 millió 964 ezer forint közötti bruttó prémiumra számíthatnak az év végén.

Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint viszont törvénysértő határozatot hozott az elmúlt közgyűlésen 14 fideszes és egy jobbikos képviselő. A köztulajdonú társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerint ugyanis prémium feladatként olyan feladat határozható meg, ami az elvárt munkán kívül is túlmutató, konkrét és mérhető. Az előterjesztés olyan feladatot is kitűz most decemberben, ami már szeptemberben teljesült.

Ráadásul a romló gazdasági teljesítmények mellett, sok esetben az eredeti feltételrendszert felülírva, több millió forintos prémiumot osztogatna a Fidesz és a Jobbik az általa kinevezett igazgatóknak.

Póttámogatás után is járna a prémium a jobboldal szerint

A jobboldali többség azt is megszavazta, hogy adjon a város 153 millió forintos póttámogatást az SZKT-nak és 44 milliót a Sport és Fürdők Kft.-nek, ugyancsak a jobboldal 15 igenjével kapott haladékot 75 milliós osztalék befizetésére a város kasszájába az IKV, miközben mindhárom cégvezető jelentős prémiumra számíthat a december elsején elfogadott feltételek szerint. A Városi Televízió vezetője pedig a személyi jellegű ráfordítások 1 százalékos csökkentése és egy nyertes pályázat benyújtása után számíthat nagy összegű prémiumra az év végén. A Sport és Fürdők Kft.-nél mindössze 2 százalékkal kellene a bevételt növelni ahhoz, hogy ugyancsak jelentős összegű jutalmat vehessen fel a cégvezető. A Szegedi Vásár és Piac Kft. vezetőjének prémiumfeltételei között egyebek mellett az szerepel, hogy bevezetik a Mars téri piacon a szelektív hulladékgyűjtést és új asztalsort alakítanak ki az őstermelőknek, az SZKT vezetőjének pedig a lejárt követelések mindössze 5 százalékát kellene behajtani ahhoz, hogy milliók üssék a markát.

Sértik a város érdekeit a milliós prémiumok

Mindamellett, hogy az önkormányzat érdekeit sérti a prémiumfeltételek ilyen irányú meghatározása, még törvényt is sért. „Prémiumfeladatként az üzleti terv fő számainak teljesítése mellett csak olyan feltétel határozható meg, amelynek teljesítése a munkakör elvárható szakértelemmel és gondossággal való ellátásántúlmutató, konkrét, mérhető, objektíven meghatározható teljesítményt takar. A prémiumkitűzés nem fedheti le sem részben, sem egészben a tisztségviselőnek a munkaviszonya vagy megbízási jogviszonya keretében egyébként is ellátandó feladatait.” – írja törvényességi észrevételeiben a város főjegyzője.

Botka László polgármester az önkormányzat gazdasági érdekeinek védelme és az azokkal ellentétes gazdálkodás megakadályozása érdekében, élve az önkormányzati törvény adta lehetőséggel nem írta alá a 14 fideszes és egy jobbikos képviselő által megszavazott határozatot. Így rendkívüli közgyűlésen kell végleges döntést hoznia a testületnek.

„December 13-án délután négy órára összehívtam a rendkívüli közgyűlést. Ami történik, nem Szeged szégyene, hanem azé a 15 képviselőé, akik ezeket a törvénytelen és kárt okozó javaslatokat megszavazták. Adjunk Nekik esélyt, hogy meghallják a szegediek felháborodott hangját és legyenek képesek korrigálni a városnak hátrányos döntéseiket!” – írja Facebook bejegyzésében Szeged polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik