Belföld

Az MSZP nem vesz részt az alkotmánybíró-választásban

alkotmanybirosag(960x640)(1).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(960x640)(1).jpg (alkotmánybíróság)

A jelenlegi ciklusban megválasztott alkotmánybírók személye miatt értelmét vesztette, hogy a szocialisták alkotmánybíró-jelöltet állítsanak.

Harangozó Tamás és Tóbiás József frakcióvezető-helyettesek az MTI-nek hétfőn küldött közleményükben azt írták: a 15 tagúra duzzasztott, megtépázott hatáskörű Alkotmánybíróság tagjainak jelölésére vonatkozó szabályok megváltozása, a jelölés gyakorlata és a jelenlegi ciklusban megválasztott alkotmánybírók személye miatt értelmét vesztette, hogy a szocialisták alkotmánybíró-jelöltet állítsanak.

A parlament eseti bizottsága hétfőn a KDNP-s Salamon Lászlót jelölte alkotmánybírónak. A tervek szerint az alkotmányügyi bizottság szerdán hallgatja meg őt, az Országgyűlés pedig jövő hétfőn dönthet a megválasztásáról.

A szocialisták szerint a kereszténydemokrata politikus “alkotmányosságból és szakmai felkészültségből már az alkotmányügyi bizottság elnökeként megbukott”. Mint írták, ezt támasztja alá, hogy Áder János államfő az utóbbi időben kilenc törvényt küldött vissza a parlamentnek döntően eljárási hibák miatt.

“Hogy gondolhatná bárki komolyan ezek után, hogy az Alkotmánybíróság tagjaként az alkotmány független őre és nem a Fidesz-akarat végrehajtója, pártkatona lesz” Salamon László? – tették fel a kérdést az MSZP-s képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik