Belföld

Elakadt járművekben várják a mentést

Több kilométeres szakaszokon járhatatlanná vált két összekötő út a Dél-Alföldön a téli időjárás miatt.

Személyautók, autóbuszok, kamionok akadtak el a járhatatlanná vált 43-as úton Makó és Nagylak között, a járművekben csaknem százan vesztegelnek. –

A rendkívül rossz útviszonyok miatt vasárnap reggel hét óra előtt le kellett zárni a nagylaki határátkelő felé vezető 43-as főutat Makó és Apátfalva között.

Két mellékutat le kellett zárni a rendkívüli havazás és a hóátfúvások miatt Makó közelében, s nehezen járható a nagylaki határátkelő felé vezető 43-as főút is Makó és Apátfalva között. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon Jászai Linda elmondta, útlezárásra kell számítani a 4414-es úton Makó és Maroslele, valamint a 4434-es úton Makó és Kövegy között.

A rendőrség a katasztrófavédelemmel, illetve a közútkezelő munkatársaival együttműködve járja a megye útjait, gondoskodnak a hóátfúvások miatt kialakult hótorlaszok eltakarításáról, az utak járhatóvá tételéről, illetve az elakadt autók kiszabadításáról – tudatta a szóvivő.

Arany-Tóth Attila, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint Csongrád megyében átlagosan eddig 15 centiméter hó esett. A katasztrófavédelem szakembereit kilenc műszaki mentéshez – torlódáshoz, árokba csúszáshoz és elakadáshoz – hívták segítségül, ebből négy helyen hajnali hat órakor is körül is dolgoztak. Egyik balesetnél sem történt személyi sérülés, és gyermek sem utazott ezekben a járművekben – közölte a szóvivő.

Egyre nehezebb a haladás Bács-Kiskunban is

Éjjel Bács-Kiskun megyében az 5508-as jelű összekötő út Katymár és Bácsborsód közötti szakasza vált járhatatlanná a 11. és 20. kilométer között a térségben tapasztalható téli időjárási körülmények miatt  – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője.

Délelőtt még súlyosabbá vált a helyzet, jelenleg csak félpályán lehet közlekedni – és emiatt torlódásra kell számítani – az 55-ös számú főút Mélykút és Öregmajor közötti egy szakaszán, valamint Kisszállás külterületén, az 56-os kilométerszelvény környékén két szakaszon. Kisszálláson a vasútállomást az 54318-as számú útról pedig egyáltalán nem lehet megközelíteni.

Járhatatlan továbbá az 55-ös számú főút Baja és Tataháza közötti szakasza, Felsőszentiván és Tataháza között pedig le is zárták. Ezen felül nem lehet közlekedni az 5501-es számú út Baja és Bácsbokod közötti, valamint az 5505-ös számú út  Csávoly és Bácsbokod közötti szakaszán.

Az 53-as számú főút 48 és 52 kilométerszelvény közötti három szakaszán csak félpályán halad a forgalom, torlódásra kell számítani, valamint az 54 és 56 kilométerszelvény közötti szakaszon mindkét forgalmi sávban 40 centiméteres hó lassítja a közlekedőket.

Versenyfutás a hóval

Az intenzív havazás miatti hótorlaszok eltakarítása és az utak járhatóvá tétele, megtisztítása folyamatos, azonban a rendkívüli időjárás miatt mindenkit arra kérünk, hogy csak halaszthatatlan esetben induljon útnak autóval.

Vasárnapra öt megyére – Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Békés – adtak ki szintén másodfokú figyelmeztetést, szintén a hófúvás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik