Belföld

Hófúvások és hótorlaszok akadályozzák a közlekedést

Több száz autós akadt el a rendkívüli körülmények miatt.

Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzés szerint a középső országrész kivételével az északias szél vasárnap is sokfelé erős vagy viharos lehet: sebessége a Közép-Dunántúlon és északkeleten elérheti az óránkénti 70 kilométeres erősséget. Emiatt a hóval borított tájakon gyenge vagy közepes hófúvással kell számolni – hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Estétől viszont valószínűleg jelentősen mérséklődik a szél, és ezzel együtt a hófúvás is megszűnik. Éjszaka az északi országrészben, hétfőn főként a Dunántúlon elszórtan lehetnek hózáporok, ezekből azonban egy-két centiméternél több hó nem valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Személyautók, autóbuszok, kamionok akadtak el a járhatatlanná vált 43-as úton Makó és Nagylak között, a járművekben csaknem százan vesztegelnek – tájékoztatta Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-t délelőtt.

A rendkívül rossz útviszonyok miatt vasárnap reggel hét óra előtt le kellett zárni a nagylaki határátkelő felé vezető 43-as főutat Makó és Apátfalva között. A 4414-es út Makó és Maroslele, valamint a 4434-es út Makó és Kövegy között már korábban járhatatlanná vált, s Kiszombor térségében is nehéz a közlekedés.

Az alezredes arra kérte az autósokat, hogy csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, használjanak hóláncot és tankolják tele járműveiket. Hozzátette: az elakadt járművek között is van olyan, amelyből kifogyott az üzemanyag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik