Belföld

Térségünket is eléri a hó-sokk?

Baranya megyében a 6-os és a 67-es főút mellett már az 56-os főúton, illetve Somogy megyében a 66-os főúton is kötelezővé tette a hólánc használatát Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, a 66-os főúton pedig Szentbalázs és Gödre között kötelező a hólánc használata. A társaság közleményében úgy fogalmaz: ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának déli összesítése alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely-Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen mínusz 9 fok alatti hideget mértek.

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas.
Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a légmozgás erőssége.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Országosan jelenleg a közútkezelő csaknem 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint az érintett kistérségek: a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári. Ezeken a helyeken a viharos erejű – 70 km/órát-t is meghaladó – szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.
Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívták arra, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben – írták.

Térségünkben egyelőre nem érkezett jelentés csapadékról, a koponyeg.hu előrejelzése szerint szombat este is száraz, ám nagyon hideg éjszakára készülhetünk.

Ajánlott videó