Belföld

Szegeden még csak szállingózik, Baranyában erősen havazik

A Dél-Dunántúlon megbénult a közlekedés, az Alföldön egylőre még csak a hószállingózás jelzi, hogy komoly hétvége áll előttünk.

Baranyában szombat hajnal óta erősen havazik, a megyei katasztrófavédelem megerősített szolgálattal készült az esetleges hófúvások miatti helyzetre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint az érintett kistérségek: a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári.
Ezeken a helyeken a viharos erejű – 70 km/órát-t is meghaladó – szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

Az Alföld déli részére 30 centó hó leesését jósolják a szakemberek.

Eleinte az északkeleti, majd az északi, északnyugati szél fokozódik viharossá, mely a lehulló havat felkapja, és délen komoly hóakadályokat építhet. A déli, délnyugati területeken csak az induljon útnak, akinek feltétlenül muszáj! Reggel -11 és -3, délután -6 és -2 fok között alakulhat a hőmérséklet, igazi téli napunk lesz.

Vasárnap nyugaton és az ország középső részén fokozatosan csökken a felhőzet és kisüt a nap, míg a Tiszántúlon újabb havazás alakulhat ki az erősen felhős, vagy borult égből. A légmozgás csak estére mérséklődik, így további hóátfúvások nehezíthetik a közlekedést.

Hétfőn újabb csapadékzóna érkezhet, délután egyre többfelé valószínű havazás. Kedden és szerdán borongós idő valószínű, szórványos hózáporokkal, kisebb havazással. A hétvégére ismét nő a nagyobb hóesés esélye. Kedvezően alakul a fehér karácsony esélye…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik