Belföld

Részvételre buzdítja a polgárokat a 2013-as Emlékbizottság

Véglegesítették a Szent István Emlékév programját.

A Szent István Emlékév kezdete előtti utolsó ülését tartotta péntek délután a 2013-as Emlékbizottság. A testület ismételten, részleteibe menően áttekintette, majd véglegesítette a történelmi jelentőségű esztendő programsorozatát, és arra kérte Székesfehérvár polgárait, hogy minél szélesebb körben vegyenek részt az eseményeken.

„A szervezőmunka csúcsidőszaka zajlott az elmúlt hetekben, hónapokban. Rengeteg tényezőt és szereplőt kellett összehangolnunk, ennek eredményeként elmondhatjuk, hogy részleteiben is véglegesedni látszik a 2013-as Szent István Emlékév programsorozata.” –mondta bevezetőjében Csurgai Horváth József, az Emlékbizottság elnöke. Hangsúlyozta: „Székesfehérvár Önkormányzatának határozott és töretlen szándéka, hogy valamennyi tervezett programot megszervezi 2013-ban”. Alapvető cél, hogy minden programban megjelenjen Szent István, valamennyi székesfehérvári ismerje, tisztelje és szeresse a városát, és az országos közvéleményben hangsúlyosan erősítsék az augusztus 20-i ünnep és Székesfehérvár kapcsolatát.

Az Emlékév január 1-jén szerencsehozó lencsefőzelék közös elfogyasztásával indul, melynek kapcsán továbbra is zajlik a lencsegyűjtési akció az Alba Plazában. Január 4-én ünnepélyes díszközgyűlés keretében nyitják meg a Szent István Emlékévet a Városházán, majd a Nemzeti Emlékhely területén több mint 400, fáklyát és mécsest tartó fiatal szavalja el István király Imre herceghez intézett intelmeinek egyes részleteit, a műsorban székesfehérvári muzsikusok és táncosok működnek közre. Az emelkedett hangulatú eseményen részt vesz és beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke.  A ”Királyok és királynék” című, Kárpát-medencei középiskolásoknak szóló történelmi vetélkedő lebonyolításába a Magyar Televízió is bekapcsolódik. A város szinte valamennyi nagyszabású kulturális, tudományos programja – például a Magyar Kultúra Napja, a Versünnep, a Kortárs Művészeti Fesztivál, a Királyi Napok – kapcsolódik majd a Szent István Emlékév szellemiségéhez.

Székesfehérvár Önkormányzata minden lehetőséget megragad, hogy népszerűsítése a 2013-as esztendő programjait. Bevonják a médiumokat, a közösségi oldalakat, illetve az egyes eseményekhez külön-külön igényes ismertető készül. Az Emlékbizottság arra buzdítja a város valamennyi polgárát, hogy kapcsolódjon be a programokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik