Belföld

Tokaj-hegyaljai az év bortermelője

Áts Károly Tokaj-hegyaljai borász (Év Bortermelője)
Áts Károly Tokaj-hegyaljai borász (Év Bortermelője)

Áts Károlyt, a Royal Tokaji Borászat főborászát választotta idén az év bortermelőjének a Magyar Bor Akadémia.

A utóbbi két évtizedben „Az év bortermelője” díjnak egyre nagyobb lett a presztízse, fontos szerepe van az országarculat alakításában is – kezdi az eredményhirdetést Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke, aki szerint az elismerés méltán nevezhető a magyar borászat Kossuth-díjának. Mint mondja, nem egy bor, hanem egy életszakasz vagy egy egész életmű elismerése ez a díj. Aki egyszer elnyeri, azt a következő öt évben nem lehet újra jelölni.

Az elismerés jelöltjeire a borakadémia által felkért szakértők, szervezetek tehettek javaslatot. Az akadémia több mint nyolcezer felkérést küldött ki a jelöltállításra, így alakult ki november végére a döntő ötös listája. Közülük kellett választaniuk az MBA tagjainak, akik végül a mádi Áts Károlyt hozták ki győztesnek.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az eredményhirdetés után Áts Károly meghatódva beszélt arról, hogy a díj nemcsak neki szól, hanem a borvidék 18 ezer szőlőművelőjének és Tokaj-Hegyalja fantasztikus termelőinek és borászatainak, így a Royal Tokajinak is, ahol már 18 éve dolgozik.

Áts Károly kedvence a furmint, úgy érzi, ez mutatja be legjobban Tokaj-Hegyalját. Azt vallja, hogy a borvidék és a termőhely kötelez, de a házasítás mutatja be legjobban a borász lelkét, egyéniségét. A róla elnevezett cuvée-nek például 60 százaléka furmint, ez adja a testet, a maradék 40 százalékon osztozó hárslevelű a mézességet, a muskotály pedig a játékosságot teszi hozzá.

Az év bortermelője a Hír24-nek azt mondta, ezentúl is ugyanúgy szeretne mindent csinálni, ahogy eddig, de még jobban. „Ez a díj azt jelzi, hogy valamilyen szintre eljutottam, de még tökéletesebbet kell készíteni. Szükség van még egy kis finomításra, meg kell tanulni és meg kell érteni a mádi dűlőket, a száraz furmintot és az aszúkat is” – magyarázza.

Az eredményhirdetésen az öt döntős nemcsak szóban, hanem boraival is bemutatkozott. Borbély Tamás egy kéknyelűt, Gálné Dignisz Éva egy rozét, Dúzsi Tamás a Görögszó nevű házasítását, Heimann Zoltán a birtokborát, a győztes pedig az Áts cuvée-t mutatta be. Érdemes megkóstolni őket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik