Belföld

Még az idén milliárdokat fizet az állam az egyházaknak

Egyház (egyház, )
Egyház (egyház, )

Még az idén kifizeti az állam az egyházaknak a közoktatási kiegészítő normatíva korábbi elmaradását pótló kétmilliárd forintot - mondta Oláh Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági igazgatóhelyettese pénteken Budapesten, a Történelmi Egyházak Közoktatási Intézményvezetői Országos Egyesületének konferenciáján.

Az igazgatóhelyettes felidézte: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi megállapítása szerint az egyházaknak 2005-2006-re megállapított közoktatási kiegészítő támogatás 4 milliárd forinttal kevesebb volt a törvény szerint járó összegnél. Ebből 2010-ben, majd 2011-ben 1-1 milliárd forintot megkaptak az egyházak. Oláh Gáborné azt mondta, a fennmaradó összeghez remélhetőleg egy-két héten belül hozzájuthatnak az egyházak.

Az ÁSZ 2008 júniusában közzétett összegzésében közölte, hogy az egyházak részére 2005-2006-ban megállapított közoktatási kiegészítő támogatás összege nem felelt meg az egyházak finanszírozásáról szóló törvény előírásainak, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendeletben előírtaknak és az éves költségvetési törvények végrehajtásáról szóló jogszabályok indoklásában foglaltaknak. A számvevőszék azt javasolta a kormánynak, hogy intézkedjen az egyházi kiegészítő támogatás jogszabályoknak megfelelő megállapításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik