Belföld

Katalin hercegnő diagnózisa

A diagnózis: hyperemesis gravidarum.

Bár három nap után hazaengedték, az egész világ szorított a brit királyi család tagjáért, Katalin hercegnőért: alig néhány órával a nagy bejelentés után kiderült, hogy a hercegnő kórházba került.

A várandósság egyik legjellemzőbb tünete a hányinger, illetve a hányás. A kismamák nagy része sajnos megtapasztalja ezt a kellemetlenséget az első három hónapban, és bár többen azt állítják, egyszerűen át kell ezen esni, néhány trükkel enyhíthetőek a tünetek: javasolják például a gyömbért, a kekszet, a borsmentateát, sőt páran az egy-két korty gyomorkeserűt is.

A várandósok 1-2 százalékánál azonban nem segít semmilyen tüneti kezelés, náluk a hányinger és a hányás nem múlik, jóval súlyosabb, mint az átlagos kismamáknál, időnként pedig az anya és a magzat egészségét egyaránt veszélyeztetheti a betegség. A hyperemesis gravidarum évente több százezer hölgyet érinthet világszerte, és bár születtek kutatási eredmények, melyek a betegség genetikai hátterére mutattak rá, szinte minden kismama veszélyeztetett. Nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség ikerterhességeknél, és kutatások bizonyították, hogy a vészes terhességi hányásban szenvedők nagyobb eséllyel adnak életet kislánynak.

A terhességi vészes hányás kiváltó oka sajnos rejtély. Régebben azt gondolták, hogy a betegség a megváltozott pszichés állapot miatt alakul ki, a tudatalatti elutasítás áll a háttérben (miszerint a nő nem fogadja el a terhességét vagy éppen az apa személyét). A lehetséges kiváltó okok között tartják számon bizonyos terhességi hormonok túl magas szintjét, a vitaminhiányt, a pajzsmirigyproblémákat, a refluxbetegséget, sőt bakteriális fertőzéseket is.

További érdekességek a terhességről itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik