Belföld

Kecskemét adósságának 40 százalékát vállalja át az állam

24.hu
24.hu

2012. 12. 07. 18:22

Kecskemét adósságállománya 40 százalékának átvállalásáról szóló javaslatot terjeszt a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető ezt a Zombor Gáborral, Kecskemét polgármesterével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón közölte. Matolcsy György elmondta: Kecskemét 22 milliárd forintot kitevő adósságából 8,8 milliárd forintot vállal ál a központi költségvetés, ez évente egymilliárd forint kamattehertől szabadítja meg a várost, amely az összeget gazdaságfejlesztésre fordíthatja.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Kecskemét a 3 hitelező banktól felvett hiteleit gazdaságfejlesztésre fordította, működési hitele nincs.

A Bács-Kiskun megyei települések 50 milliárd forint adósságot halmoztak fel – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az 5 ezer lakos alatti települések adósságát teljesen, az 5 ezer fölötti lélekszámú települések adósságának pedig 40-70 százalékát vállalja át az állam.

Matolcsy György szerint Magyarország gazdasági fejlődése szempontjából Kecskemétnek különleges szerepe van, mert több lábon áll: a mellett, hogy nagy számú kis- és közepes vállalkozás található a városban, kertészeti és járműipari központ is egyben.

Zombor Gábor kiemelte, hogy az önkormányzat a jelenleg futó pályázatok önerejét biztosítja majd a felszabaduló forrásokból, de a bérlakásépítést is kiemelten fogja kezelni.

A polgármester elmondta, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel a város gazdasági fejlesztésének további lehetőségeiről tárgyaltak, melyhez az Európai Unió 2014-től kezdődő költségvetési ciklusában komoly támogatások érkezhetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.