Belföld

Egy asztalnál a munkavállalók és a munkáltatók képviselői

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 12. 07. 14:14

A közműdíjak változásáról, az új autóbusz-menetrend tervezéséről, valamint az aktuális munkaerő-piaci helyzetről is szó esett a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum pénteki ülésén.

Pénteken délelőtt ülést tartott a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum (SZÉF). A városi közgyűlés 2011. november 30-i ülésén döntött a testület megalakításáról. A szakszervezeti kezdeményezésre létrejött háromoldalú konzultációs fórum soraiban a városvezetés mellett a munkaadói és a munkáltatói oldal is képviselteti magát, elnöke dr. Cser-Palkovics András. A SZÉF a folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés, elősegítve a megfelelő gazdasági környezet és a város versenyképességének megőrzését.

Elsőként az Önkormányzat hatáskörébe tartozó közszolgáltatási díjak várható alakulásáról tárgyalt a Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum. Dr. Cser-Palkovics András ismertette a közgyűlésen megtárgyalt javaslatokat, kiemelve: régen nem fordult elő olyan, hogy három szolgáltatás – a távhőszolgáltatás, a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, valamint a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos díjak -esetében nem történik áremelés.

Elsők között ismerhették meg a SZÉF tagjai az új autóbusz-hálózat és menetrend tervezetét. Ennek kapcsán Székesfehérvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy érdemi szakmai egyeztetés zajlik ezekben a hónapokban, hiszen a szolgáltatóval megkötött megállapodás létrejöttével elhárult a nyári azonnali menetrend-módosítás kényszere. Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője ismertette a szakmai elképzeléseket.  A nyáron meghirdetett hálózathoz képest a járatok útvonala rövidült, mert az átlós vonalakat kettébontották.

A nagy körjárat helyett egy 53 perc menetidejű vonal került kialakításra és újdonság a Maroshegy-Vasút-Kórház-Köfém vonal kialakítása is a hivatásforgalom számára. A fehérvári húsz legnagyobb foglalkoztatót külön levélben is megkereste az Önkormányzat, hogy a műszakváltásokhoz igazítva közlekedjenek majd a járatok. Mindenki válaszolt a megkeresésre, ezeket a jelzéseket is alapul vették a hivatásforgalmi hálózat tervezésénél. Az Alba Volán is megerősítette, hogy a mostani tervezet már üzemzavar nélkül működtethető rendszerre tesz javaslatot a helyi közösségi közlekedés vonatkozásában.

Visszatérő témáként szerepel a helyi és megyei munkaerő-piaci helyzetkép. Az októberi adatokat Tóthné dr. Szeiler Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgatóhelyettese ismertette. Mint elhangzott: az elmúlt hónaphoz és a múlt év azonos időszakához képest is csökkent a regisztrált álláskeresők száma, arányuk most a megyében 10,1 %.

A pályakezdő munkanélküliek száma viszont nőtt az előző év azonos időszakához képest, az ő segítésükre jövőre egy munkavédelmi akcióterv indul. Tóthné dr. Szeiler Judit szólt arról is, hogy januártól a munkaügyi központok is a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként működnek tovább, ám egy féléves átmeneti időszakot még hagynak, ezidő alatt ugyanazon a helyen és illetékességgel kereshetik fel a kirendeltségeket az álláskeresők. 

A Székesfehérvári Érdekegyeztető Fórum munkáját két alelnök – egy fő a munkavállalói és egy a munkáltatói oldalról – segíti, akiket az alakuló ülésen elfogadott szervezeti és működési szabályzat értelmében félévente újraválasztanak. Eddig Tóth Jánosné és Tóth István látták el ezt a feladatot. Pénteken a munkavállalói oldalt képviselő alelnöknek Eisenberger Mártont választották, a munkáltatói oldalról pedig Dávid Lajos látja majd el az elkövetkező fél évben az alelnöki feladatokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.