Belföld

A PET-palack új élete

Államtitkárok jelenlétében átadták a PET-palackokat újrahasznosító üzemet Mezőfalván.

A magyar gazdaság számára kitörési pontot jelenthetnek a zöldgazdaság szereplői és az innovatív kis- és középvállalkozások. Úgy vélte, a Budafilter 94 Kft-nél mindkettő jelen van – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az átadáson.

Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára kiemelte: Magyarországon 600 tonna műanyaghulladék keletkezik évente, ebből 60 tonna PET-palack. A fennmaradó 540 tonnát is újra kellene hasznosítani, ezért a kormány a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeket az újrahasznosításra, a lakosságot pedig szelektív gyűjtésre ösztönzi.

L. Simon László a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Magyarország egyelten kitörési pontja az innováció lehet, amelyre jó példa a mezőfalvai beruházás.

Simon-Tóth Sándor cégvezető elmondta: az 570 milliós beruházáshoz 155 millió forint támogatást nyertek három pályázaton (telephely-fejlesztés, hulladékhasznosítás és innováció). A pályázatokon vállalták, hogy 2015-re 50 fősre bővítik az induláskor 10 főt foglalkoztató gyárat. Hozzátette: elsősorban hátrányos helyzetű munkaerőt foglalkoztatnak.

Az 1200 tonna kapacitású üzemben három termékcsalád előállítására épült ki a gyártókapacitás. A granulátum a műanyagipar alapanyaga, ezen kívül műanyag szalagot, valamint műanyag kútcsöveket és vízszűrőket készítenek.

Ajánlott videó