Belföld

Újra látható Aba-Novák Vilmos pannója

Ismét látható az Aba-Novák pannó a Csók István Képtárban.

Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató elmondta, hogy a kormányhivataltól nyert támogatás révén közfoglalkoztatottakat alkalmaznak, így valamennyi megyei múzeum látogatható lesz télen. A Csók István Képtárban utoljára tavaly, év elején volt módjuk a pannó bemutatására, azóta elsősorban a pénzhiány és egyéb kiállítások miatt nem volt megtekinthető Aba-Novák Vilmos monumentális alkotása.

A 2013-as ünnepi emlékévben az 1938. augusztus 18-i székesfehérvári Országgyűlés tiszteletére országos vándorkiállítás nyílik a vidéki múzeumok gyűjteményes anyagaiból, amely ezt a korszakot mutatja be, és amelynek szerves része lesz a pannó.

Aba-Novák Vilmos festő- és grafikusművész 1894-ben született Budapesten. Pályája a harmincas évek elejétől külföldi sikerei és az ezt követő állami megbízások révén ívelt fel, és hamarosan a korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárművészévé vált. Aba-Novák szintén állami megbízásként 1937-ben festette meg a párizsi világkiállításra a Magyar-francia történelmi kapcsolatok című pannóját.

A magyar pavilon dísztermének két oldalát borító, hét-hét darabból álló, egyenként megközelítőleg nyolcszor két méteres pannó a magyar és a francia történelem kapcsolódási pontjait örökítette meg. A művész háromnegyed óra alatt vázolta fel egy kávéházi asztalon a pannó kompozícióját, a végleges mű 1937. február 2. és április 19. között készült el.

A pannó nagy sikert aratott Párizsban, a zsűri nagydíjjal jutalmazta. A leendő Horthy Miklós Kultúrház (a mai Csók István Képtár és a Megyei Könyvtár) épületének nagytermét a pannók méretéhez igazították. 1944-ben, amikor az épület elkészült, a pannók már nem kerülhettek a tervezett helyükre.

A Szent István Király Múzeum gyűjteményében megőrzött mű felújítása 2000-ben kezdődött el. A Millennium évében, a restaurátorok gondos munkája nyomán ismét a nagyközönség elé került, 2003 óta pedig időszakos kiállításként évente egyszer látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik