Belföld

Rendkívüli helyzetekre is felkészült a rendőrség

A rendőrség az elmúlt évben a társszervekkel együttműködve 22 megyei állampolgár életét mentette meg a kihűléstől, a biztos fagyhaláltól.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal adott otthont 2012. december 05-én, 10.30 órakor annak a közös sajtótájékoztatónak, amely a rendkívüli téli időjárásra történő felkészülésről számolt be. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és megyénk rendőr-főkapitánya mindazokról a szakterületi lépésekről, intézkedésekről, közös feladatokról beszámolt, melyek a kiemelt helyzetet kiválóan kezelik.

A sajtótájékoztató az alábbi gondolatra épült:

„Az állam felkészült és a közigazgatás készen áll a rendkívüli időjárás által okozott helyzetek kezelésére.”

Győr-Moson-Sopron megyében minden településre elkészült az a kockázatelemzés, ahol a települések veszélyességi kategóriába sorolása megtörtént. Nincs egyetlen olyan település sem, ahol a védelmi rendszer kialakítása ne a védelmi viszonyokhoz lenne szabva.

A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felmérte a melegedő-, fűtött, és befogadó helyeket, a mentésbe bevonható polgári, védelmi és egyesületi tagokat. Felvette a kapcsolatot és egyeztetett a  Vöröskereszttel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal – akiknek tízezer aktivistája van és tevőlegesen is megtalálhatóak a legkisebb településeken is -, a társszervekkel, a tűzoltó- és a polgárőrszövetséggel.

A rendőrség az elmúlt évben a társszervekkel együttműködve 22 megyei állampolgár életét mentette meg a kihűléstől, a biztos fagyhaláltól. Ezek az emberek alapvetően a létminimum határán lévők vagy hajléktalan, vagy szellemileg, testileg leépültek voltak. Egyetlen fagyhalál történt a megyében, az is balesetből adódott. Ezekről az eseményekről folyamatos volt a lakosság tájékoztatása.

Az idei évben is megtörtént a rendőrök felkészítése mások megmentésére, a rendőri felszerelések, technikai eszközök áttekintése, pótlása.

Jelenleg nincs egyetlen olyan elhagyott, faluszéli ház sem, melyről lakossági támogatással a körzeti megbízottnak tudomása ne volna. Az idős, egyedülálló emberek vissza-vissza térő ellenőrzése folyamatos.

A rendőrség rendelkezik egy olyan adattárral, amely a megye hófúvásveszélyes útszakaszait térképezi fel, valamint tartalmazza a mentésbe bevonható eszköztárat is.  Veszélyelhárítási feladatterve a munka tervszerűségét szabályozza nagy mennyiségű havazásnál.

A rendőrök a lakosság körében lévő állandó jelenlétük mellett felvették a kapcsolatot az életmentőkkel, főként a katasztrófavédelemmel, karitatív szervezetekkel, hajléktalanszállók vezetőivel, az önkormányzatokkal, közterület felügyelőkkel, polgárőrökkel, hogy közös összefogással a megye polgárainak védelmére legyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik